Sisteme de siguranta premiate EURO Ncap in 2014

Sistemul Mitsubishi de temperare a coliziunii frontale (Forward collision mitigation – FCM)

Este un sistem radar autonom de franare de urgenta. Radarul de 77GHz, pozitionat in spatele grilei frontale detecteaza obiectele ce pot prezenta risc de coliziune de la o distanta de 200m. Sistemul opereaza pana la viteza maxima de 180km/h.

Functionare:

In prima faza, cand riscul coliziunii este minor, FCM emite un semnal de alerta visual si auditiv. Simultan franele sunt incarcate si asistenta de franare este activata, ceea ce mareste presiunea de franare.

Daca soferul nu reactioneaza si riscul de coliziune creste, sistemul continua sa emita semnalele de avertizare, aplicand frana moderata autonom pentru a incepe temperarea unui eventual soc.

Daca riscul de coliziune continua sa se mareasca FCM aplica autonom o presiune marita de franare pentru a evita accidentul sau a-i reduce severitatea.

Pana la 30 km/h, sistemul va aplica o decelerare maxima de 8ms-2. La viteze mai mari maximul este 6ms-2. analiza NCAP

Sistemul Skoda Crew Protect Assist (CPA)

Este un sistem care detecteaza o manevra de urgenta si pregateste vehiculul si sistemele de siguranta din habitaclu (centuri, tetiere) in perspectiva unei posibile coliziuni. Sistemele de franare si stabilitate electronica ofera un feedback continuu sistemului de acelerare-decelerare longitudinal si lateral.

Functionare:

La viteze pentru 30 km/h, odata cu detectarea acestui tip de manevre (tipice pentru reactia soferului la o posibila colisiune), CPA foloseste pre-tensionatoare electrice pentru a intari centurile de siguranta din fata, prevenind mutarea pasagerilor intr-o pozitie cu grad marit de risc in cazul unei coliziuni.

Pre-tensionatoarele electrice sunt reversibile, avand 2 nivele de intarire a centurilor, nivelul superior fiind activat numai in situatii critice. Daca nu are loc o coliziune, sistemul se dezactiveaza automat. La detectarea acceleratiei laterale marite, CPA inchide geamurile laterale si trapa, prevenind patrunderea obiectelor straine in habitaclu in cazul unei coliziuni laterale. analiza NCAP

Skoda Front Asisstant

Este un sistem dedicat evitarii sau temperarii acidentelor cu obstacole frontale. Un radar de distanta pozitionat in partea frontala masinii poate detecta obstacole de la 80m. informatia de la radarul frontal este optional combinata cu date de la o camera montata pe parbriz pentru a calcula posibilitatea unui impact. Sistemul foloseste masuratori circulare in puncte critice specifice pentru a ajuta soferul sa evite un accident.

Functionare:

Initial, cand sistemul calculeaza posibilitatea unei coliziuni, emite un avertisment sonor si visual si incarca sistemul de franare, pregatind manevra de evitare.

Daca soferul nu reactioneaza, o vibratie usoara in pedala de frana actioneaza ca o avertizare motorie, incurajand reactia soferului. Simultan franele sunt pregatite, in asa fel incat indiferent de nivelul de frana aplicata, Front Assistant va aplica forta de franare necesara pentru a evita sau tempera coliziunea.

Daca nu exista nici o reactie din partea soferului, sistemul va aplica frana autonoma.

Pana la 30 km/h sistemul aplica frana totala, si poate detecta obiecte stationare sau in miscare.

Intre 30 si 80 km/h, frana automata nu este disponibila, dar sistemul va atentiona soferul daca detecteaza un obstacol stationar.

In traficul in miscare intre 30 si 200 km/h sistemul aplica atentionarile la capacitate maxima, frana partiala si asistenta de franare. analiza NCAP

Skoda Lane Asisstant

Este un sistem gandit pentru a ajuta soferul sa ramana in banda intentionata de deplasare. La viteze de peste 65km/h, o camera montata pe oglinda centrala din partea de sus a parbrizului detecteaza marcajul benzii din fata vehiculului. Informatiile de la camera sunt combinate cu date despre viteza masinii si traiectorie pentru a calcula timpul si distanta pana la intersectarea marcajului. Cand unul sau celalalt dintre parametri atinge un nivel critic, Lane Asisstant intervine si aplica o corectie delicata a volanatiei prin sistemul electric de directie al masinii. Corectia aplicata volanatiei este mica si poate fi usor trecuta cu vederea, soferul ramanand astfel in control maxim al vehiculului permanent.

Sistemul este gandit sa actioneze in situatiile cand iesirea din banda este neintentionata. Daca sistemul nu poate detecta traiectoria corecta, va avertiza soferul prin vibratia volanului. Lane Asisstant simte atunci cand schimbarea benzii este intentionata: volanatia corectiva este suprimata atunci cand soferul foloseste semnalizarea sau cand o actiune de vira decisiva este detectata de unitatea de putere a directiei. Sistemul se dezactiveaza si daca nu a fost detectata nici o actiune de viraj/volanatie pentru o perioada de timp (indicand ca soferul se bazeaza pe Lane Asisstant pentru a vira masina) analiza NCAP

Skoda Multi Collision Brake (MCB)

Este un sistem care aplica frana pentru a tempera un impact subsecvent cand vehiculul a fost implicat intr-o coliziune. Daca airbagul este activat ca raspuns al primei coliziuni, informatia este transmisa sistemului de control al stabilitatii (ESC) pentru a frana.

Functionare:

Daca sistemul de franare este intact pentru a frana eficient si in siguranta, vehiculul incetineste automat la o rata de 6ms-2 pana la viteaza de 10 km/h pentru a evita sau diminua severitatea unui al doilea impact (o alta masina sau un obiect de pe acostament). In timpul franarii, sistemele de avertizare luminoasa si stopurile sunt activate. In eventualitatea unei coliziuni primare serioase, in urma careia soferul nu poate controla masina, MCB actioneaza autonom pentru a reduce viteza in siguranta. Daca soferul detecteaza ca frana dupa impactul initial este in sine periculoasa (marind spre exemplu riscul de a ramane blocat in trafic) sistemul poate fi interrupt ridicand piciorul de pe acceleratie.  analiza NCAP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s