Descrierea generala a sistemului de suspensie

Sistemul de suspensie indeplineste urmatoarele functii: face legatura intre roti si caroserie, transmite uniform fortele (g) ce actioneaza asupra vehiculului catre suprafata de rulare, il izoleaza de fortele care apar dinspre calea de rulare si afecteaza confortul si manevrabilitatea.

Elementele sistemului sunt:

Arcuri si bara stabilizatoare

 • Suporta greutatea vehiculului, mentin pozitia corecta
 • Amortizeaza denivelarile din calea de rulare

Articulatii si prinderi

 • Transmit forta de tractiuna intre vehicul si drum, mentin orientarea corecta a rotilor relativ la caroserie

Bucse

 • Izoleaza cabina de zgomotul de rulare

Amortizoare

 • Micsoreaza vibratiile caroseriei si ale rotii (rezultand intr-un contact ferm si constant intre roata si drum)
 • Amortizorul poate fi: – Telescopic bitubular
 • Telescopic monotubular

 • Telescopice reglabile

 schema1

Indiferent de tipul de arc (perna de aer, arc cu foi, arc elicoidal) sau de bara de torsiune, arcurile singure sustin greutatea vehiculului mentinand inaltimea corecta intre caroserie si drum. Arcul absoarbe si stocheaza energia rezultata din miscarea caroseriei fata de calea de rulare.

 

TANDEMUL ARC-AMORTIZOR

 • Energia rezultata din miscare este stocata in arc; prin comprimare acesta va incerca sa elibereze energia stocata prin extensie (acest fenomen produce miscari ale caroseriei ce destabilizeaza masina => instalarea amortizorului este o masura de preventie)
 • Amortizorul controleaza miscarea arcului:
 • Mentine rotile in contact cu calea de rulare
 • Stabilizeaza caroseria
 • Asigura confortul

TIPURI DE SUSPENSIE:

 1. Rigide
 2. Independente

In sistemul de suspensie cu punte rigida rotile sunt fixate intre ele printr-o bara rigida; cand pe o parte a caroseriei distanta intre caroserie si roata se modifica, acelasi lucru se intampla si in partea diametral opusa.

In configuratia cu suspensie indpendenta, rotile sunt fixate de sasiu printr-un sistem articulat ce permite uneia sa se ridice si sa coboare independent de cealalta, ceea ce confera:

 • Stabilitate mai buna,
 • Confort marit
 • Contact mai ferm intre roti si drum

tabel

TIPURI

Suspensia pasiva

Reprezinta totalitatea suspensiilor conventionale/traditionale

Odata instalate, parametric suspensiei (duritate, garda la sol) nu pot fi controlati din exterior

Toate arcurile si amortizoarele traditionale sunt considerate elemente de suspensie pasiva.

Suspensia reactiva

Toate sistemele traditionale sunt deasemenea reactive. Cand roata trece peste o denivelare, schimbarea de pozitie a acesteia determina comprimarea suspensiei sau extinderea ei ca raspuns. Intr-un mod asemanator vira, frana, sau acceleratia determina miscari ale suspensiei permitand caroseriei sa se incline lateral sau longitudinal. In acest grup se gasesc si suspensii capabile sa controleze garda la sol in functie de schimbarile de greutate sau in fortele aerodinamice.

Este capabil sa reactioneze la incarcari interne precum balansul lateral sis a controleze efectele.

Un exemplu de sistem pasiv-reactiv = Kinetic RSF (Tenneco)

Exista o interconexiune pasiva ce faciliteaza impartirea egala a incarcaturii intre roti si simplifica multi parametric de design si solutii constructive, cum ar fi modificarea tariei suspensiei pe o singura roata pentru a controla balansul lateral.

Suspensia semi-activa

= capacitatea suspensiei de a-si schimba continuu coeficientul de amortizare, facand amortizorul mai dur/moale in functie de starea drumului.

Se realizeaza prin concetarea la o unitate electronica de control a 4 amortizoare cu coefficient de amortizare reglabil.

Uneori in afara de solutie cu tandemul cu arc traditional, aceste amortizoare pot fi combinate cu diferite solutii de reglare automata a garzii la sol sau sisteme tip Hydro Pneumatic, hydrolastic sau Hydrogas.

Avantajele le reprezinta garda la sol reglabila, optimizata pentru confort si manevrabilitate, posibilitatea de a regla duritatea suspensiei, reglajul automat al suspensiei in functie de drum si dimensiunile similare sistemelor de suspensie traditionale.

Suspensia activa

Are capacitatea de a-si ajusta parametrii de functionare in mod continuu in functie de conditiile de drum.

Monitorizeaza constant diferiti parametric sis a autoregleaza. Sistemul de suspensie activ are un computer care comanda: cand fiecare roata, in ce directie, ce distanta si cat de repede sa se miste. Computerul ia aceste decizii prin intermediul unei retele de senzori care masoara (ex. Viteza masinii, accelerarile laterale si longitudinale si forta de acceleratie pe fiecare roata) dupa care trimite comanda la roata pentru a obtine directia ideala in situatia existenta.

CONSTRUCTIA SISTEMULUI DE SUSPENSIE

Suspensia traditionala

= amortizorul nu este o parte structurala a sistemului de suspensie (ceea ce inseamna ca pentru o portiune scurta de drum, masina poate fi condusa si fara amortizor)

Pozitia rotii (data de bratul inferior si superior) precum si inaltimea sasiu-sosea (data de arc) va ramane la fel. La sistemul traditional de suspensie, amortizorul si arcul sunt intotdeauna montate separate. Amortizorul folosit in acest sistem de suspensie este si el traditional. Cele mai des intalnite solutii de fixare a amortizorului:

 1. Tip bucsa/bucsa
 2. Tip bucsa/tija filetata
 3. Tip tija filetata/tija filetata
 4. Tip tija filetata/tip suport U

Suspensia MacPhearson

Amortizoarele pot fi folosite la ambele punti sau numai la puntea fata (la camioane). Se folosesc de principiul functionarii amortizorului hidraulic: transformarea energiei mecanice a oscilatiei in energie termica. Majoritatea amortizoarelor sunt cu dubla actiune, lucrand in ambele sensuri. La apropierea rotilor de caroserie opun rezistenta mica, iar la departarea rotilor de caroserie opun rezistenta mai mare.

Suspensia are rolul de a asigura confort si proteja incarcaturi si organele componente impotriva socurilor. Totusi rolul ei nu se rezuma la asta, fiind o component decisiva in cazul minimizarii transferelor de masa si a maririi stabilitatii vehiculului. Astfel, suspensia este indispensabila pentru confortul si siguranta vehiculului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s