Descrierea generala a sistemului de suspensie

Sistemul de suspensie indeplineste urmatoarele functii: face legatura intre roti si caroserie, transmite uniform fortele (g) ce actioneaza asupra vehiculului catre suprafata de rulare, il izoleaza de fortele care apar dinspre calea de rulare si afecteaza confortul si manevrabilitatea.

Elementele sistemului sunt:

Arcuri si bara stabilizatoare

 • Suporta greutatea vehiculului, mentin pozitia corecta
 • Amortizeaza denivelarile din calea de rulare

Articulatii si prinderi

 • Transmit forta de tractiune intre vehicul si drum, mentin orientarea corecta a rotilor relativ la caroserie;

Bucse

 • Izoleaza cabina de zgomotul de rulare

Amortizoare

 • Micsoreaza vibratiile caroseriei si ale rotii (rezultand intr-un contact ferm si constant intre roata si drum)
 • Amortizorul poate fi:
 • Telescopic bitubular
 • Telescopic monotubular

 

 schema1

Arcurile  sustin greutatea vehiculului, mentinand inaltimea corecta intre caroserie si drum. Acestea functioneaza absorbind si stocand energia rezultata din miscarea caroseriei fata de calea de rulare.

TANDEMUL ARC-AMORTIZOR

 • Instalarea amortizorului este o masura de preventie. Energia rezultata din miscare este stocata in arc, prin comprimare. Tendinta naturala a arcului este de a incerca sa elibereze energia stocata prin extensie, fenomen ce ar produce miscari ale caroseriei ce pot destabiliza vehiculul.
 • Amortizorul controleaza miscarea arcului, mentinand rotile in contact cu calea de rulare,  stabilizand caroseria si, bineinteles, asigurand confortul ocupantilor.

TIPURI DE SUSPENSIE:

 1. Rigide
 2. Independente

In sistemul de suspensie cu punte rigida rotile sunt fixate intre ele printr-o bara rigida; cand pe o parte a caroseriei distanta intre caroserie si roata se modifica, acelasi lucru se intampla si in partea  opusa.

In configuratia cu suspensie indpendenta, rotile sunt fixate de sasiu printr-un sistem articulat ce permite uneia sa se ridice si sa coboare independent de cealalta, ceea ce confera:

 • Stabilitate mai buna,
 • Confort marit,
 • Contact mai ferm intre roti si drum

tabel

TIPURI

Suspensia pasiva

Categorie in care putem include sistemele conventionale. Caracterizata de faptul ca parametri suspensiei (duritate, garda la sol) nu pot fi controlati ulterior instalarii pe masina.

Suspensia reactiva

Cand roata trece peste o denivelare, schimbarea de pozitie a acesteia determina comprimarea suspensiei sau extinderea ei ca raspuns. Intr-un mod asemanator virajul, frana, sau acceleratia determina miscari ale suspensiei, permitand caroseriei sa se incline lateral sau longitudinal. De asemenea, suspensia reactiva este capabila sa reactioneze la incarcari interne precum balansul lateral si sa controleze efectele.

In acest grup se gasesc si suspensii capabile sa controleze garda la sol in functie de schimbarile de greutate sau schimbari ale fortelor aerodinamice.

Suspensia semi-activa

Caracterizata de capacitatea suspensiei de a-si schimba continuu coeficientul de amortizare, facand amortizorul mai dur/moale in functie de starea drumului.

Se realizeaza prin conectarea la ECU a 4 amortizoare cu coeficient de amortizare reglabil.

Avantajele le reprezinta garda la sol reglabila, optimizata pentru confort si manevrabilitate, posibilitatea de a regla duritatea suspensiei, reglajul automat al suspensiei in functie de drum si dimensiunile similare sistemelor de suspensie traditionale, facand acest tip de sistem usor pretabil pentru “update-uri”.

Suspensia activa

Are capacitatea de a-si ajusta parametrii de functionare in mod continuu in functie de conditiile de drum, deoarece monitorizeaza constant diferiti parametri si se autoregleaza. Sistemul de suspensie activ are un computer care comanda rotile independent: cand, in ce directie, la ce distanta si cat de repede sa se miste. Computerul ia aceste decizii prin intermediul unei retele de senzori care lucreaza pentru a obtine directia ideala in situatia data.

CONSTRUCTIA SISTEMULUI DE SUSPENSIE

Suspensia traditionala

In cazul unei avarii este bine de stiut ca amortizorul nu este o parte structurala a sistemului de suspensie (ceea ce inseamna ca pentru o portiune scurta de drum, masina poate fi condusa si fara amortizor).

Pozitia rotii (data de bratul inferior si superior) precum si inaltimea sasiu-sosea (data de arc) va ramane la fel. La sistemul traditional de suspensie, amortizorul si arcul sunt intotdeauna montate separat. Amortizorul folosit in acest sistem de suspensie este si el traditional. Cele mai des intalnite solutii de fixare a amortizorului:

 1. Tip bucsa/bucsa
 2. Tip bucsa/tija filetata
 3. Tip tija filetata/tija filetata
 4. Tip tija filetata/tip suport U

Suspensia MacPhearson

Amortizoarele pot fi folosite la ambele punti sau numai la puntea fata (la camioane). Functioneaza pe principiul transformarii energiei mecanice a oscilatiei in energie termica. Majoritatea amortizoarelor sunt cu dubla actiune, lucrand in ambele sensuri. La apropierea rotilor de caroserie opun rezistenta mica, iar la departarea rotilor de caroserie opun rezistenta mai mare.

Suspensia are rolul de a asigura confort si proteja incarcaturile si componentele impotriva socurilor. Totusi rolul ei nu se rezuma la asta, fiind o componenta decisiva in cazul minimizarii transferelor de masa si a maririi stabilitatii vehiculului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s