Diferenta dintre amortizoarele Twin-Tube si Monotube

Toate vehiculele sunt echipate cu o forma de control al suspensiei; aceste forme pot fi hidraulice, pe aer, gaz sau controlate cu ajutorului unui ECU. Cele mai raspandite design-uri sunt Twin-tube si monotube.

Design-ul tip twin tube este cel mai frecvent folosit in masini, camionete, SUV-uri si dubite. Sistemul este ieftin, oferind totusi caracteristici extraordinar de bune de manevrare si control al vehiculului. Design-ul monotube ofera performanta aditionala intr-o cursa mai agresiva.

 

 

UN AMORTIZOR TWIN-TUBE, CU DOI CILIONDRI:twintube

Cel interior (sau cilindrul functional) reprezinta portiunea in care pistonul si tija se misca vertical. Cel exterior are rol de rezervor pentru lichidul hidraulic. Valvele pentru fluid sunt atat in piston cat si in suportul stationar. Valva de pe suport controleaza miscarea fluidului intre cei doi cilindri si genereaza o parte din forta de amortizare. Valvele din piston controleaza majoritatea procesului de amortizare. Termenul “Gas Shock” desemneaza acelasi design twin-tube design, cu o imbunatatire: tot Oxigenul este inlocuit cu Nitrogen (aproape) depresurizat, slabind aeratia si estomparea performantelor.

monotubeDESIGN-UL MONOTUBE, CU UN SINGUR CILINDRU:

Cilindrul este divizat in sectiuni: o portiune de fluid si o camera de gaz. Pistonul si tija se misca in portiunea de fluid. Un singur ansamblu de valve este folosit in piston. Diametrul cilindrului si cel al valvelor sunt mai mari intr-un amortizor monotube, in ciuda faptului ca intre mono si twin tube nu exista diferenta in dimensiunile exterioare. Aerul sau gazul nu sunt necesare in portiunea de fluid, permitand astfel valvelor sa opereze fara aeratii sau estompari de performanta. Camera de gaz sub presiune este separata de portiunea de fluid printr-un piston flotor si un sigiliu, rezultand un spatiu de expansiune pentru miscarea excesiva a fluidului in timpul compresiei. La miscari mult mai agresive, pistonul flotor este impins mai adanc in camera de gaz, marind presiunea gazului rapid si generand un supliment de forta pentru amortizarea socului. Datorita capacitatilor de inalta performanta, design-ul monotube este oferit ca upgrade pentru vehiculele echipate stock cu amortizoare tip twin-tube.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s