Comparatie anvelope ALL-Season vs. Vara vs. Iarna

Avand in vedere costurile de intetinere pentru doua seturi de cauciucuri, timpul pierdut pentru schimbarea lor intre sezoane si diferentele tehnice colosale intre cele doua tipuri existente pe piata, la sfarsitul anilor 1970 GoodYear intra pe piata cu modelul Tiempo: “for all seasons for all year”, ce va fi cunoscut ca prima anvelopa all-season.

Inainte de a ne lansa in comparatie vom trece in revista componentele anvelopei. Aceastea sunt:

  1. Banda de rulare (ghint sau fibra) cu:

 • Caneluri
 • Goluri
 • Santuri de ploaie
 • Santuri mici pe caneluri
 • Indicator de uzura
 1. Cordon (care se lipeste pe janta)
 2. Perete lateral
 3. Umar (tranzitie banda de rulare ->perete lateral)
 4. Un strat de fibre neelastice tesute in cauciuc

Banda de rulare cu canelurile, golurile, santurile de ploaie si santurile mici de pe caneluri, umarul si stratul de fibre neelastice sunt elementele care vor ajuta la diferentierea tehnica.

Diferentele tehnice privesc eficienta anvelopei, astfel pe umed   tractiunea este data de componenta (cea mai buna fiind lipicioasa si moale), iar in ape adanci si la viteza ceea de face diferenta este  rezistenta la acvaplanare, factor care depinde de orientarea laterala si longitudinala a saturilor.

ALL SEASON

allseason

Fara indoiala, anvelopele all season reprezinta un compromis intre anvelopele de ud si uscat (vara) si anvelopele de iarna. Eficienta costurilor de achizitie si intretinere in cele mai multe cazuri, timpul economisit si rezistenta lor sunt argumente foarte bune pentru acest tip de cauciucuri, dar performantele sunt limitate de versatilitatea anvelopei.

Banda de rulare are canelurile mai joase decat in cazul cauciucurilor de vara si mai inalte decat in cazul cauciucurilor de iarna, santurile de ploaie sunt inexistente, sau in cel mai bun caz – ineficiente, deoarece in timpul iernii ar facilita acumularea de zapada in interior ceea ce ar duce la pierderea aderentei, iar santurile de pe caneluri sunt estompate.

Umarul poate diferi in functie de producator, dar de regula este angular si rigid.

Stratul de fibre este de regula incrucisat, dar dens pentru a preveni deformarea anvelopei din cauza folosirii in timpul verii.

VARA

varaCauciucurile specializate de ud si uscat (anvelopele de vara) au canelurile pronuntate pe banda, mai inguste decat cele de iarna. Santurile de ploaie sunt din ce in ce mai des integrate in modelul anvelopei, santurile de pe caneluri sunt dese si estompate. Umarul este de regula rigid si drept, stratul de fibre neelastice poate fi incrucisat sau radial. Componenta de baza este dura, pentru a preveni uzura excesiva pe uscat, rezistenta la acvaplanare este luata in considerare si abordata cu santuri de evacuare a apei.

Folosirea cauciucurilor de vara iarna este problematica din cauza faptului ca la temperaturi scazute componenta cauciucului poate ingheta. Iarna, este singura situatie cand all-season au mai multa aderenta decat cauciucurile de vara.

IARNA

Anvelopele de iarna, iarnacreate pentru a fi utilizate pe temperaturi general reduse, cu o cantitate mai mare de componenta moale (pentru a asigura aderenta in situatii de frecare minima = polei, gheata). Performantele cauciurilor de iarna prezinta diferente notabile fata de celelalte doua categorii la temperaturi sub 7 °C .

Banda de rulare are o suprafata de contact marita, caneluri mai adanci, santurile de pe caneluri sunt mai dese si mai pronuntate, marind tractiunea. Santurile de ploaie sunt eliminate, neffind necesare, umarul este moale si usor rotunjit, asigurand contactul cu solul, stratul de fibre neelastice este in general incrucisat si des (mai putin des decat la all-season, mai des decat la anvelopele de vara).

comparatie

CONCLUZII

Niciunul dintre avantaje nu este lipsit de omolog, cred ca putem vorbi doar de criteriul pretului ca argument bine intemeiat pentru alegerea cauciucurilor All-season. Speram totusi ca acest articol sa va fi fost de folos In luarea unei decizii.

Daca tu consideri ca am omis vreun aspect al analizei sau vrei sa contribui la dezvoltarea sau actualizarea articolului, asteptam sugestiile tale pe: contact@wrcrallypress.com

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s