Tehnici de franare in masinile cu ABS

Frana PRAG

Frana prag (en: Threshold braking) reprezinta cea mai buna modalitate de abordare pentru obtinerea performantei maxime pe macadam. Punctul maxim de decelerare este punctul imediat anterior blocarii rotilor (/activarii ABS-ului), iar presiunea trebuie mentinuta constant exact in acel punct. In practica insa este destul de greu de determinat exact punctul de blocare al rotilor, acesta fiind dependent de o multitudine de factori precum conditiile de drum, anvelopele si temperatura franelor.

Pentru o determinare initiala, dar si o ajustare in timpul franarii este indicata franarea pana la punctul de blocare al rotilor (/activare a ABS-ului), urmata de eliberarea usoara a pedalei si reaplicarea franelor cu o presiune redusa.

Frana cu ABS

Sistemele moderne cu ABS sunt atat de bine calibrate incat se spune ca “o decelerare mai eficienta poate fi obtinuta numai de catre un pilot profesionist”. In ciuda acestui fapt, este mai bine sa folosesti tehnica de frana prag pentru a preveni activarea sistemului ABS.

ABS detecteaza cu ajutorul unui senzor blocarea sau incetinirea uneia sau mai multor roti. Ulterior detectarii, sistemul aplica impulsuri repetate – de intensitate egala si frecventa rapida – de frana rotii sau rotilor susceptibile de blocare, executand deci – frana cadenta cu o perfectiune mecanica.

 

Frana din CUTIE

Cutia de viteze opereaza raportul dintre viteza de drum si viteza motorului in ceea ce se numesc “benzi de putere”. Astfel, treapta a 2-a de viteza poate deplasa masina cu un cuplu de 80%, la viteza de drum intre 20-70 km/h. 20-70 kmph reprezinta banda MAXIMA de putere a treptei a doua de viteza. In paralel, treapta a 3-a de viteza care poate opera intre 40 si 90 km/h, cuprinde deci si perimetrul de 40-70 kmph al treptei a 2-a, etc. Decelerarea din cutia de viteza necesita spatiu de desfasurare, dar reprezinta o ajustare viabila la  franarea insuficienta. Micsorand aria de viteza a motorului, viteza de drum scade instantaneu odata cu cuplarea motorului la roti. Decelerarea este rapida in mers, dar ineficienta la oprire.

Odata identificat punctul de oprire si necesitatea de a frana scurt din mers, se selecteaza treapta de viteza imediat inferioara si se ridica ambreiajul. Ajuns la inceputul benzii de viteza a treptei curente, se subselecteaza, si odata ajuns in treptele inferioare, ridicarea ambreiajului este imediat urmata de franare.

Frana cu STANGUL

Este utila si recomandata pentru reducerea tendintei de subvira, reducerea pierderilor de tractiune cauzate de rotirea in gol a rotilor si eliminarea timpilor de transfer dintre pedale. Aceasta este o tehnica avansata ce necesita practica suplimentara. Primele incercari ale tehnicii rezulta in general intr-o frana prea puternica (ce poate destabiliza masina) – din cauza memoriei musculare, obisnuita cu apasarea pedalei de ambreiaj.

Desi nu ar trebui sa “dam din casa”, am remarcat ca pozitionarea diferita a talpii stangi – in functie de pedala apasata – duce la un control mai bun al franarii cu stangul si, implicit, la invatarea mai rapida a acestei tehnici.

Ciupirea franei in vira, in timpul accelerarii progresive la Apex, duce la o tranzitie delicata intre frana si accelerare si stabilizeaza masina – eliminand transferurile de greutate nedorite. Un alt beneficiu este faptul ca tine greutatea in fata vehiculului pentru cat mai mult timp posibil, oferind mai multa aderenta, o intrare mai rapida si reducand sansele de subviraj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s