Tehnici de franare la masinile fara ABS

La masinile fara ABS, se aplica atat anumite tehnici de franare pentu masinile cu ABS (anume, Frana PRAG, Frana din CUTIE, si Frana cu STANGUL), cat si tehnici speciale de franare si evitare.

Frana CADENTA

Frana cadenta este o tehnica folosibila pe suprafete cu aderenta extrem de redusa (ex. un drum acoperit de polei) – si presupune aplicarea si eliberarea ritmica a franelor pentru a obtine un compromis intre performantele de franare si viraj. La aplicarea franelor, rotile vor arata o tendinta de blocare, incetinind masina – dar impiedicand virajul. La eliberarea pedalei de frana capacitatea de viraj este recastigata, masina putand fi astfel tinuta pe trasa dorita de deplasare.

Folosirea tehnicii pe o suprafata aderenta la viteza va rezulta in transfere de greutate cu potential de a debalansa masina, nefiind exclusa posibilitatea de supravira.

Frana cu ROTI BLOCATE

Blocarea sustinuta a rotilor nu este neaparat un lucru detrimental. Cat timp deplasarea se efectueaza pe directia dorita, rotile blocate vor incetini masina rapid si eficient, dar in absenta abilitatii de a vira.

Frana de EVITARE

Presupune mentinerea rotilor blocate pentru cat mai mult timp posibil pentru a micsora viteza, in timp ce o cantitate mica de vira este aplicata (un sfert de vira este un punct bun de pornire). Odata cu eliberarea progresiva a pedalei se va recapata capacitatea de viraj, suficient pentru a evita obstacolul. Continuarea aplicarii si eliberarii franei se realizeaza folosind miscari mici ale volanului, altfel riscul de sub si/sau supraviraj este crescut.

Tehnica este functionala si in conditii bune de drum, la viteza dar TREBUIE folosita numai ca si procedura de urgenta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s