Factori care influenteaza pretul carburantului in Romania

Pe fondul aplicarii ultimelor accize la inceputul lunii, am decis sa lamurim aspectele care influenteaza pretul cu care carburantul ajunge la pompa – sau mai bine zis: de la pompa in rezervoarele din toata Romania.
1. Cresterea pretului barilului de petrol, factor care este influentat de: tensiunile din Siria si Iran, criza economica si – cel mai important – embargoul impus de UE si SUA in 2012 petroului Iranian.
2. Preturile de la pompa sunt mai putin influentate de pretul barilului de petrol si mai mult de cotatiile carburantilor la bursa benzinei si motorinei de la Rotterdam (asa-numitele cotatii Platts)

platts_aus
3. La acestea se adauga cheltuielile legate de lantul logistic, aditizarea, cursul leu-dolar/leu-euro, elemente de fiscalitate (unde sunt incluse si taxele si accizele) si preturile concurentei.

Din pacate, specialistii nu vad o schimbare de directie in tendinta de scumpire a petrolului. Desi unii dintre ei sunt de parere ca nu vom epuiza vreodata toate resursele, in timp ce altii anticipeaza o revolutie a vehiculelor electrice in 50 ani impusa de necesitate, nici unii, nici ceilalti nu intrevad – cel putin pentru moment – o ieftinire considerabila a pretului combustibilului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s