Sfaturi pentru traversarea apelor adanci

In perspectiva precipitatiilor ce se anunta si a codului de avertizare pentru ploi, am decis ca acest articol este util si binevenit.
Importanta folosirii corecte la traversarea apelor este cruciala atat pentru siguranta ocupantilor cat si pentru buna functionare a vehiculului. In continuare vom trece in revista cateva aspect essential de luat in seama cand ne pregatim de traversarea unei ape adanci:

  1. Majoritatea vehiculelor 4×4 pot trece prin apa pana la nivelul axurilor fara alte precautii. Cand apa depaseste adancimea de 50 cm, este necesar sa localizam admisia de aer si computerul motorului pentru a nu permite apei sa se infiltreze. Farurile trebuie stinse si lasate sa se raceasca deoarece contactul brusc cu apa rece poate sparge sticla.
  2. Cunoasterea malului este esentiala. O apa cu curgere lenta poate avea un mal mlastinos. Un curs de apa rapid curate aluviunile si este probabil sa aiba un mal ferm cu tractiune mai buna.
  3. O prelata pozitionata pe botul masinii inainte de a intra in apa diminueaza cantitatea de apa din compartimentul motor creand valuri cat timp intertia frontala este vioaie. Ceea ce rezulta in: mai putina apa pulverizata de elicea radiatorului pe sistemul de aprindere si o sansa mai mica de infiltrare a apei in admisie.
  4. La traversarea fluxurilor de mica adancime, mersul incet si sigur creeaza un val in fata barei frontale care reduce inaltimea apei pe lateralele masinii, ferind astfel admisia si componentele electrice. Se conduce in trepte joase si predominant treapta a I-a si volanatia trebuie sa fie dreapta si precisa.
  5. La traversarea apelor curgatoare, este indicat sa intram unghiular si sa inaintam usor amonte, deoarece forta curentului este diminuata. Traversarea apelor curgatoare adanci prezinta riscuri majore si nu este recomandata.
  6. In apa adanca vehiculul va pluti partial, ceea ce diminueaza aderenta si poate ingreuna sau face imposibila urcarea malurilor noroioase sau pietroase. Intr-o astfel de situatie poate fi de ajutor sa deschidem usa pentru a permite apei sa intre in habitaclu si a reduce flotabilitatea masinii.
  7. Permite vehiculului sa se raceasca inainte de a intra in apa. Temperatura scazuta poate deteriora rotoarele discurilor de frane si fragmenta convertorul catalitic daca e absorbit in toba de esapament.
  8. La condusul in ape adanci poate fi de folos traversarea in marsarier, deoarece valurile create vor tine departe apa de compartimentul motor. Condu cat de repede poti si NU ridica piciorul de pe acceleratie, deoarece apa va intra in esapament si ineca motorul. Asigura-te inainte de toate de fermitatea malului si de o trasa curata (fara pietre sau butuci). Deasemenea asigura-te ca atat unghiul de abordare cat si unghiul de iesire iti permit traversarea in siguranta.
  9. Dupa traversarea apei franeaza repetat pentru a curata anvelopele.


Tehnic:

 
Apa cantareste aproape o tona pe metru cub si curge in general cu o viteza intre 9 si 20 km/h. Pentru fiecare metru de apa ce loveste vehiculul se aplica o forta laterala de 700 kg. aceleasi 700kg de forta flotabila se aplica vehiculului odata ce intra in apa, si se produc pentru fiecare 30 de centimetri de adancime. Ceea ce inseamna ca vehiculul cantareste cu 70kg mai putin pentru fiecare 30 cm. Cand forta flotabila depaseste greutatea vehiculului, acesta incepe sa pluteasca. Ceea ce se traduce (pentru o masina tipica) intr-un vehicul plutitor la adancimi de 60 cm. In ceea ce priveste masinile 4×4, cu o garda la sol mai inalta, punctul de flotabilitate este mai inalt (desi anvelopele sunt destul de flotabile) dar nu cu mult.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s