Testul manevrei evazive – Moose test

Testul manevrei evazive – testul elanului (Moose test) este efectuat pentru a determina cat de bine poate un anumit vehicul sa evite un obstacol aparut subit. Testul a fost practicat prima oara in Suedia in anul 1970, iar denumirea de Moose test a fost stabilita de o publicatie germana dupa ce in 1997 Teknikens Varld (publicatie suedeza) a rasturnat in timpul testului un Mercedes Benz clasa A in icercarea de a evita impactul cu un elan.

Testul din 1997, la care Mercedes a esuat a fost castigat cu brio de un Trabant.

De asemenea, ne amintim de testul in care Dacia Logan a esuat si trebuie sa stim ca: o investigatie ulterioara a  concluzionat ca testarea excesiva a tocit anvelopele masinii pana la refuz.

In realitate testul este gandit pentru a simula spre exemplu, o masina in marsarier indreptandu-se spre vehicul sau un copil alergand inspre vehicul, deoarece un animal salbatic mai degraba si-ar continua deplasarea – caz in care este mai indicata frana brusca si directionarea masinii prin spatele animalului decat o manevra propriu-zisa de evitare.

SPECIFICATII

Testul se practica de regula pe un drum uscat, pe care sunt montate jaloane in forma in S pentru a simula obstacolul/obstacolele, drumul si acostamentul. Masina testata trebuie sa aiba ocupanti pe toate locurile si greutati in portbagaj pentru a atinge masa maxim autorizata.

La intrarea pe traseu, testantul va vira brusc pe banda opusa pentru a evita obstacolul (jalonul) si apoi imediat inapoi pentru a reintra in banda si a evita o coliziune frontala. Testul se repeta marind viteza pana cand vehiculul derapeaza, loveste jaloane sau se roteste (ceea ce se intampla pe la 70-80km/h).

Teknikens-Varld-algtest-bana-moose-test-track

 Publicatia auto-moto suedeza Teknikens Värld testeaza in continuare sute de masini annual cu acest test. Rezultatele sunt ulterior publicate intr-un catalog online ce contine diverse modele de automobile impreuna cu viteza pe care au avut-o in timpul testarii. http://www.teknikensvarld.se/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s