Scandinavian Flick – tehnica

Intoarcerea scandinava (Scandinavian Flick) – sau Pendulum Turn este o manevra care foloseste efectul pendulum pentru a ajusta unghiul unui viraj. Pe scurt, tehnica se poate rezuma la: ridicarea piciorului de pe acceleratie, urmata de vira la 90 de grade in directia opusa, frana, vira in directia dorita, eliberarea pedalei de frana, ciupirea acceleratiei, contra vira, subselectare si acceleratie. Pe larg:

    1. O viteza maxima de 60 km/h trebuie atinsa pe o suprafata neteda, iar vehiculul trebuie pozitionat pe interiorul virei dorite (-> contraintuitiv pentru linia de raliu)
    2. La momentul potrivit (se invata cu experienta) ridica piciorul brusc de pe pedala de acceleratie pentru a crea transfer de greutate frontal si a rupe aderenta puntii spate, se debreiaza in timpul virajului la 90 de grade in directia opusa celei dorite. Vehiculul va derapa in exteriorul virajului.
    3. Efortul de franare trebuie sa fie suficient pentru a intoarce masina (iarasi, cantitatea potrivita se invata cu practica), rotile trebuie sa fie indreptate in directia “gresita” pentru a putea aborda virajul.
    4. Virarea din volan in directia dorita trebuie sa fie brusca si simultana cu ridicarea piciorului de pe frana si acceleratia usoara, pentru a castiga aderenta pe spate.
    5. Contravirajul se face in masura necesara pentru a indrepta masina pe directia dorita, se subselecteaza si se accelereaza pentru a continua deplasarea.

Virajul liber-permisiv (lasarea asistata a volanului sa ajunga in pozitia initiala) este tentanta, dar destul de periculoasa. Executata corect, se poate realiza (cu experienta) fara ridicarea mainilor de pe volan.

2 thoughts on “Scandinavian Flick – tehnica”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s