Specificatii Pirelli pentru cursa de la Monaco de weekendul acesta

Cursa de duminica va avea 78 de ture pe 261 km, si va incepe la ora locala 14:00. In afara de cateva restaurari minore, circuitul este neschimbat fata de anul trecut, cu un singur punct DRS, originar la 18m distanta de virajul final 19 si cu limita de depistare la 80m dupa virajul 16. Cursa de la Monaco este una dintre cele mai dificile circuite din sezon, parte din cauza unghiului strans al virajelor, apropierii barierelor, sicanelor, denivelarii suprafetei si a marcajelor.

Riscul permanent prezent de patinare sau derapaj al rotiilor, accentuat de cuplurile motoare considerabil crescute a marit importanta gestionarii pneurilor anul acesta. Pirelli au optat pentru cele mai moi doua componente – aducand astfel in premiera anvelopele red-marked supersoft alaturi de yellow-marked soft. Degradarea si deteriorarea anvelopelor sunt in continuare un factor de stres, in ciuda vitezelor reduse, deoarece cuplul hybridelor va mari sarcina pe cauciuc.

Pilotii au mai mult de 130 de actiuni pe volan pe fiecare tura si schimba vitezele dupa fiecare 50m parcursi, ceea ce inseamna – iarasi – o sarcina marita pe anvelope. Cel mai lent viraj din sezon este acul Grand Hotel, abordat in medie cu 47km/h, din cauza absentei fortei aerodinamice. Ceea ce inseamna ca la virajul total, cauciucul dreapta fata suporta tot efortul de schimbare a directiei.

Circuitul impune bazarea pe aderenta mecanica, mai degraba decat pe cea aerodinamica, afirmatie sustinuta de faptul ca Monaco are cea mai mica viteza medie si cele mai lente viraje din sezon. Incalzirea rapida a anvelopelor este esentiala pentru a permite componentelor sa adere la capacitatea maxima cat mai repede posibil, justificand decizia Pirelli de a adopta cele mai moi anvelope disponibile. Provocarea este accentuata de suprafetele alunecoase inconjurate de decorurile standard.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s