Hibridele – descriere pe scurt

Tehnologia hibridelor este in plina dezvoltare si se pare ca noile reglementari de mediu privitoare atat la drum cat si la automobilistica sportiva vin in ajutor. Cu toate ca fenomenul a capatat amploare in ultimii ani, suntem departe de a vedea o schimbare de proportii in parcul auto – parte si din cauza lacunelor constructionale ramase inca nerezolvate.

Daca un vehicul are un motor cu combustie si un motor electric, sursa dominanta de propulsie pentru condusul la viteza de croaziera va fi – clar – motorul cu combustie. Pentru a maximiza beneficiile in materie de eficienta, provocarea este sa fie asigurata interventia motorului electric atunci cand ar aduce cele mai multe beneficii.

Hibridele sunt de trei tipuri: Complet intregrate, divizate si EREV (Vehicule electrice cu autonomie/arie extinsa).

Fully integrated hybrids (Hibridele complet integrate) combina motorul conventional si cel electric intr-o sursa singulara. Elementul electric al angrenajului de propulsie asista motorul cand este necesar dar nu esential pentru a progresa. Motorul electric intra in functiune la plecarea de pe loc sau atunci cand necesita un sprint. De regula este integrat cu o functie start-stop la motorul pe combustie pentru a permite un maxim de eficienta la condusul urban. Primele modele erau exclusiv motoare pe benzina, datorita aprinderii rapide si usoare a motorului. Recent s-a inceput implementarea hibridelor diesel. Puterea este generata de o banca de baterii reincarcabile si de excesul de energie al angrenajului de propulsie (la incetinire, inertie sau franare)

Cel de-al doilea tip sunt hibridele cu motoare divizate (Split by axle), care folosesc propulsia motorului cu combustie pe un ax si pe cea a motorului electric pe celalalt ax. Acestea pot avea urmatoarele constructii:

  • Un singur motor si un diferential care separa puterea pe roti
  • Motoare electrice duble, incorporate cu control variabil al vitezei computerizat.
  • Motoare duble in roti.

Printre avantaje se numara capacitatea de a propulsa toate cele patru roti simultan, de a reduce complexitatea pozitionarii si a marimii combinatiei motor pe combustie/electric. Supercar-urile hibride folosesc acest layout, de regula cu rotile propulsate de motorul cu combustie in partea din spate.

O noua generatie de supercaruri hibride se afla in dezvoltare – strategie conditionata de noile reglementari legate de emisii. Majoritatea hibridelor de performanta mentin limitele de putere conventionala la axul din spate pentru a da o senzatie sportiva si performante de top in materie de viteza, deci folosirea naturala a motorului electric va fi pe axul frontal. Pe masura ce tehnologia avanseaza, conceptul de masina sport hibrida devine din ce in ce mai atragator si datorita faptului ca motoarele electrice au cuplul maxim disponibil instantaneu. Atunci cand este folosit corect, umple portiunile moarte din curba de putere a motorului conventional si imbunatateste performanta relativa. Provocarea pentru fabricanti devine deci depasirea dezavantajelor legate de greutatea bateriilor. Cu toate acestea ne asteptam sa vedem motoare hibride in multe masini de performanta pe masura ce se petrece o evolutie tehnologica.

EXTENDED RANGE ELECTRICAL VEHICLE (Vehicule electrice cu arie extinsa). Hibridele asistate de motor, se folosesc de motorul electric ca si unica sursa de putere, deci sunt esentialmente vehicule electrice. Insa acestea au de suferit din cauza limitarilor legate de autonomie, tipice vehiculelor electrice. Acestea folosesc  motorul pe combustie cand e necesar ca bateriile sa se incarce sau sa le extinda durata de viata. Motorul nu este niciodata folosit pentru a propulsa direct rotile, ceea ce inseamna ca poate opera in cele mai eficiente conditii pentru a economisi considerabil.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s