3 esecuri lamentabile in materie de design

Suntem constienti de necesitatea pe care o reprezinta inovatia in domeniul automobilistic si – si mai constienti de faptul ca prima impresie are importanta. Si, deci, intelegem de ce anumiti producatori aleg inovatia evidenta care nu poate fi trecuta cu vederea. Si mai intelegem ca linia dintre spectaculos si ridicol poate fi destul de fina uneori. Ce nu intelegem este, de ce, odata identificata depasirea liniei, anumiti producatori au ales sa scoata pe piata…

NISSAN JUKE

2013-Nissan-Juke-Midnight-EditionAm inceput cu evidentul candidat – ne scuzati – Nissan Juke. Eu personal nu pot gasi nimic care sa imi placa la masina asta, aparte de faptul ca o vad in oras destul de rar, aproape deloc. Linia caroseriei aduce a caricatura, corpul e lung si lat in partea de jos ingustandu-se si scurtandu-se dramatic spre plafonul de marimea unei batiste. Parbrizul prea inclinat si capota prea bombata iti lasa senzatia ca daca ai sub 1,65m nu vezi altceva prin parbriz, geamurile laterale sunt un pic prea mici pentru dimensiunea portierei, tot portiera – ca despre ea era vorba, e curbata spre interior in timp ce aripile sunt EXAGERAT curbate spre exterior, si asta e doar lateralul.

In partea din fata proiectoarele iau locul farurilor pentru ca – imi vine greu sa cred ca folosind luminile pozitionate orizontal pe capota iti maresti raza vizuala altcumva decat in sus si uitandu-ma la poza imi dau seama ca lampile acelea rotunde ar putea sa nu fie proiectoare de fapt…

Nissan-Juke-Nismo-2013-widescreen-03

RENAULT CLIO 2014

Trecem la lucruri serioase de data asta si ajungem la un model caruia I s-a dat drumul sa umble liber pe strada anul acesta.

2014_renault_clio_rs_01_sport_02a-1211

Spatele lui Clio este agresiv, minimalist, bine echilibrat. Luneta pare totusi prea mica pentru a fi folosita, dar oglinzile laterale sunt mari, bine pozitionate si destul de eficiente. Acum, cum facem un pas mai lateral observam ca portiera este lovita. Daca ne ducem pe partea opusa, observam acelasi lucru.

renault-clio-iv-3

De unde a inceput febra cu tipul asta de curbura pe portiere nu stiu, dar pot sa fac o presupunere onesta: fabricantul conteaza pe utilitate – orice lovitura mai zdravana in portiere va trece neobservata.

Linia geamurilor laterale este agresiva, potrivita si as indrazni sa spun, chiar frumoasa.

Si apoi ajungem in fata. Si vedem asta:

Renault_Clio_IV_2014_portada

Masina arata de parca a fost desenata in jurul siglei de un individ cu probleme la proportii. Mai mult decat atat, farurile frontale sunt date atat de la o parte ca sa faca loc complicatei-si-si-asa-greu-de-recunoscut sigle, incat am senzatia ca faza lunga lumineaza in lateral. Acum, forma portierelor pare mult mai usor de trecut cu vederea, poate din cauza ca nu ne putem lua ochii de la sigla de 30 cm.

TOYOTA YARIS

Toyaris nu e nici pe departe la fel de urata ca Juke sau de impopotonata ca si Clio. Insa e ceva la ea ce ma intristeaza.

Toyota-Yaris_2009_1024x768_wallpaper_08

Incercand sa nu fac abstractie de faptul ca este totusi o masina gandita pentru oras, al carei scop este sa fie mica si practica, Yaris parca nu se pricepe sa fie mica. Pare a fi un SUV prins in corpul unui Matiz. Linia laterala e parca un pic prea bombata, prea curbata, si cand ajunge la partea din fata… nu inteleg ce se intampla acolo, sa vedem mai bine:

Toyota-Yaris_2009_1024x768_wallpaper_06

Da. Despre asta vreau sa vorbesc de fapt. Elementele partii frontale sunt PREA MARI. Si nu numai prea mari, prea distantate intre ele. Grila e infundata in interior sub sigla, in ciuda faptului ca are ochiuri mari. Bara sub sigla este decupata paralel lasandu-ti – impreuna cu distanta la care e grila fata de privitor – senzatia ca lipseste o bucata de caroserie. Si farurile. Farurile sunt de doua ori marimea normala, necesara si estetica. Si ca sa va dati seama de ce spun asta, cand mai vedeti Toyaris puneti o palma intre far si parbriz si vedeti ce se intampla!

 

4 thoughts on “3 esecuri lamentabile in materie de design”

  1. Nu sunt nici pe departe un specialist – nici măcar un priceput entuziast – al turismelor dar, în condiţiile în care au cam ajuns să semene între ele, fiecare fabricant încercând cu disperare să aducă ceva nou pe care concurenţii nu îl au, rezultatele pot fi, uneori, de tot râsul. Nu uita modelul ăla de Fiat cred, care arată ca o maşină mortuară cu cadavrul în dotarea de serie (nu mai ştiu cum îi spune dar sunt sigur că ştii la ce mă refer, ăla cu nişte faruri amplasate, cumva, chiar sub parbriz).
    Suntem robii entropiei, ha!

    1. Asta cu semanatul mai e cum mai e, dar sunt unele dintre ele carora eu nu le-as permite accesul pe langa scoli, gradinite si spitale… si astea 3 sunt doar cateva. De Fiat Multipla nici nu am simtit nevoia sa pomenesc, mai ales acum ca-i seara si mi-e teama sa nu visez urat 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s