Intretinerea dupa traversarea apelor adanci

Dupa traversarea unei ape adanci, va fi necesara inspectarea partilor care ar fi putut fi afectate de apa. La fiecare abordare a unei ape mai adanci decat axul sau la nivelul axului verifica uleiul diferentialului pentru contaminarea cu apa. Char daca ai extins aerisirile diferentialului, aceasta nu este o garantie ca apa nu va patrunde. Daca nu ai aerisire la diferential inspectia este obligatorie. Chit ca cel mai bun moment pentru a verifica diferentialul pentru apa este dupa traversare, majoritatea soferilor nu il vor verifica pe loc.

In orice caz, verificarea fluidului de diferential este relativ usor de facut. Din moment ce apa este mai grea decat uleiul cutiei, se va aduna in cel mai jos punct al diferentialului, la dopul de scurgere. Pentru o inspectie adecvata se va astepta pana la racirea axurilor si se va slabi dopul de scurgere, permitand unei cantitati sa curga intr-un pahar. Apa va fi observabila cu ochiul liber. Deasemenea uleiul laptos sau de culoarea laptelui cu ciocolata indica prezenta apei. In acest caz, uleiul diferentialului va fi scurs si inlocuit. Conducand cu apa in lichidul difrentialului poate strica colierele si pinioanele. Daca este nevoie sa conduci imediat apoi, scurge cat de multa apa posibila incercand sa nu scurgi si tot uleiul. ATENTIE: uleiul nu se arunca in natura.

Aparte de diferentiale, cutia de viteze, componentele de transfer si uleiul motor pot fi contaminate cu apa. De regula aceste componente iau apa cand masina este stationara. Verifica si celelalt component electrice (precum troliul). Troliile nu sunt folosite pentru durata indelungata dar atunci cand sunt necesare pot avea de suferit din cauza expunerii la apa. Intretinerea periodica si testarea ar trebui sa fie obiect de rutina in orice caz. Dupa traversarea apei, fa un test rapid troliului pentru a-i verifica functionarea.

 

Traversarea apelor adanci ar trebui luata in serios. Apa are potential de a produce daune costisitoare motorului si angrenajului de propulsive. Dar cu pregatiri adecvate si post inspectie si intretinere, provocarea traversarii apelor poate deveni la fel de placuta ca orice alta provocare tip off-road.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s