Modificari sugerate la condusul prin ape adanci – Partea I

La condusul prin ape adanci este esential ca motorul sa nu se opreasca in timpul traversarii. Acest aspect nu reprezinta o problema la motoarele diesel, deoarece acestea nu se bazeaza pe electricitate. Primul lucru care trebuie luat in considerare la un motor diesel este ridicarea admisiei de aer, pentru a impiedica motorul sa absoarba apa – fapt ce ar putea duce la inecarea motorului sau deteriorarea conectorilor. Pentru ridicarea admisiei se poate folosi o teava din PVC pentru un sistem tip periscop – teava se conecteaza la admisie si apoi se ridica pe langa parbriz aproape de nivelul plafonului, unde trebuie sa fie intoarsa in forma de U pentru a nu se umple nici cu apa de ploaie.

 

Evacuarea nu este o problema atat de mare, deoarece presiunea din esapament va scoate apa daca toba nu este situata prea jos. Ridicarea esapamentului asemenea la nivelul plafonului este totusi o idee buna deoarece la oprirea motorului sub apa, atunci cand nivelul apei este peste nivelul motorului, apa poate intra in motor prin esapament ca rezultat al faptului ca o valva de evacuare va fi deschisa. Pentru ridicarea evacuarii se recomanda o teava dintr-un material rezistent la caldura.

O alta modificare necesara este slabirea curelei de ventilatie, in asa fel incat sa se roteasca lin sub apa. Daca elicea se roteste cu dificultate sub apa, poate fi trasa in radiator unde va provoca daune considerabile. Uneori, cureaua de ventilatie se elimina de tot pentru a prelungi trecerea – apa rece va raci radiatorul oricum. Nu uita sa strangi sau sa montezi cureaua la loc dupa traversare.

Motoarele pe benzina necesita o scanteie electrica pentru aprindere, deci avem nevoie de un sistem de aprindere rezistent la apa. Pentru a-l izola putem folosi urmatorul truc: cu 5 sau 10 kg de untura imbracam distribuitorul intr-un strat de 1cm grosime. Firele de ignitie se scot din bujii si se imbraca cu o manusa de cauciuc, prin degetele careia se reconecteaza firele. Toate pistele de ignitie si nisele bujiilor se ung deasemenea cu untura. Dupa aplicarea unui film continuu de untura se poate aplica un tifon si apoi inca un strat de grasime. Ideea este ca toate componentele electrice care au de a face cu aprinderea sa fie izolate pentru a mentine motorul pornit sub apa sau in pulverizari puternice (cascade).

Infiltrarea apei: in apa adanca, alternatorul nu va mai functiona, ceea ce va declansa un martor care va ramane aprins cat timp sunteti in apa. Este esential ca gaura de aerisire din spatele/de sub motor sa fie astupata pentru a preveni umezirea ambreiajului. Infiltrarea apei in axuri si cutia de viteze este deasemenea foarte probabila – ceea ce duce la necesitatea de a schimba uleiul cutiei FOARTE FRECVENT (zilnic daca este necesar). De asemenea, uleiul de motor trebuie urmarit frecvent pentru schimbari de culoare. Gaura de completare a uleiului din motor trebuie si ea sigilata. Aerisirile pentru uleiul de motor trebuie extinse si conduse in sus asemeni admisiei si evacuarii.

Rezistenta electrica a apei: Apa nu este foarte conductiva sub o tensiune de 12 volti, drept care luminile pot fi aprinse, dar nu este tocmai recomandat. Din aceasta cauza toate componentele electrice trebuie acoperite cu untura. Apa are acelasi grad de infiltrare in alternator, si la diesel, si la benzina, ceea ce va distruge conectorii si rulmentii in cateva saptamani.  Dupa aplicarea unturii pe componente, verifica izolarea varsand cateva galeti de apa peste motorul pornit. Daca nu se opreste – e OK. Daca apa opreste motorul, verifica unde mai e nevoie de izolare.

Alternatorul nu poate fi acoperit cu untura deoarece necesita aer pentru a se raci. Din aceasta cauza, daca va fi plin de apa nu va mai putea incarca bateria. IA cu tine o BATERIE de REZERVA. Atunci cand se va usca, alternatorul va continua sa functioneze, dar conectorii vor trebui schimbati

Ridicarea admisiei de aer: Se perforeaza o gaura adecvata in capota, sau pe unde se poate scoate teava, apoi tevile verticale se fixeaza pe stalpul lateral al parbrizului pana la plafon. Tubul de alimentare cu aer se pune ori pe filtru, ori direct pe evacuarea fara filtru. Se folosesc cleme puternice de furtun sau banda adeziva pentru a face conexiunile rezistente la apa si ermetice. Teava se pastreaza la acelasi diametru ca si iesirea admisiei, iar la plafon se intoarce in forma de U pentru a evita umplerea cu apa de ploaie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s