Modificari sugerate pentru traversarea apelor adanci – Partea II

Aerisirile

Axurile, transmisia manuala si portiunile de transfer au aerisiri in mod normal. Rolul aerisirilor este da a permite presiune egala a aerului  intre atmosfera si interiorul componentei mecanice. In timpul utilizarii, axurile, transmisia si portiunile de transfer se incing, ceea ce inseamna ca la contactul cu apa rece se vor raci rapid, cauzand reducerea presiunii aerului din ax, diferential si cutie de viteze, in timp ce moleculele de aer se contracta. Aceasta cauzeaza admisia aerului prin aerisirea diferentialului. Daca aerisirile sunt sub apa sau sunt stropite, apa va intra prin aerisire. Extinderea aerisirilor joase, in special pe cele ale diferentialului mai sus decat nivelul sasiului folosind tuburi flexibile, va permite componentelor sa absoarba aer in loc de apa.

Nici macar aceste modificari nu reprezinta o garantie impotriva infiltrarii apei in cutia de viteze si diferential. Reducerea rapida a temperaturii, sigiliile uzate, niturile slabite pot cauza patrunderea apei. Ca o masura preventiva se poate permite axurilor, diferentialului, portiunilor de transfer si cutiei de viteze sa se raceasca inainte de a intra in apa; astfel scaderea de presiune va fi mai putin brusca in aceste componente mecanice.

 

Admisia de aer

Apa nu se comprima, rezultand in daune periculoase atunci cand intra in admisie. Motorul incearca sa comprime ceea ce este in cilindru si chiar si o cantitate infirma de apa  patrunsa in cilindru poate opri motorul (deoarece acesta incearca sa comprime ceea ce nu poate fi comprimat) – rezultand in hidroblocare. Printre rezultatele comune se numara pistoane indoite sau valve, vilbrochen si pistoane rupte.

 

Localizarea admisiei de aer este extrem de importanta relativ la capacitatile vehiculului de a traversa o apa adanca. Majoritatea vehiculelor au admisiile pozitionate in locuri optime pentru a permite patrunderea aerului rece in motor. Ar putea fi: in spatele farului sau in peretele aparator. Din pacate aceste locatii sunt perfecte pentru a directiona apa in motor. Examineaza admisia pentru a vedea pe unde trage aer. Daca este intr-un loc posibil periculos considera relocalizarea ei sau cel putin ia in considerare o modificare rapida si temporara pentru a preveni daunele.

Niciodata nu intra in apa a carei adancime este mai mare decat nivelul la care este situata admisia. Vehiculele care traverseaza ape frecvent ar trebui sa ia considerare o repozitionare permanenta a admisiei. NU considera locatia admisiei ca fiind adancimea pe care masina o poate traversa.

Rezervorul: sigilarea dopului de la rezervor cu banda adeziva si ridicarea tuburilor de ventilatie sunt necesare deoarece altfel tubul pe aspirare poate creea un vid in rezervor, nepermitand combustibilului sa ajunga la motor.

 

Compartimentul Motor

In afara de scufundarea vehiculului pana la punctul in care pluteste, compartimentul motor este principala grija cand vine vorba de condus prin apa. Sistemul de aprindere este aproape la fel de important ca si admisia de aer, deoarece in multe situatii sistemul de aprindere poate cauza inecarea motorului. Apa care patrunde pe firele bujiilor, un sigiliu vechi pe capul distribuitorului sau un modul sau arc ud pot cauza inecarea motorului. In general acest eveniment nu duce la daune majore. In aceasta situatie este indicat si suficient sa permitem componentelor motorului sa se usuce inainte de a-l reporni.

Atunci cand conducem in apa adanca, un val se creeaza in fata vehiculului, ridicand nivelul apei in partea frontala. Din acest motiv se recomanda condusul incet. Ca masura preventiva, unii conducatori pozitioneaza o prelate pe partea din fata a vehiculului pentru a diminua cantitatea de apa care intra in compartimentul motor in timpul miscarii. Rezultatul metodei prelatei este mai putina apa pulverizata pe sistemul de ignitie de catre ventilatorul radiatorului si o sansa mai mica pentru elice sa se deformeze si sa taie din radiator. Ajuta, de asemenea, la reducerea sanselor de a inunda admisi. Pentru a micsora riscul de a ineca motorul din cauza udarii sistemului de aprindere, inspectia sigiliilor, firelor si tuturor componentelor este necesara, urmata de inlocuirea celor uzate. Este, de asemenea, o idee buna sa pulverizezi un hidroizolator pe toate componentele sistemului de ignitie inainte de a fi udate. Motoarele Diesel se descurca mai bine la traversarea apelor adanci deoarece nu au aprindere electrica.

Ventilatorul radiatorului

Inspecteaza ventilatorul si retine tipul de radiator. Majoritatea masinilor 4×4 au un ventilator cu cuplare viscoasa tip ambreiaj. Aceste ventilatoare nu se rotesc la viteza maxima cand motorul este rece si sunt recomandate la traversarea apelor. Ventilatorul mai poate fi fix (care se roteste cu o viteza constanta – viteza motorului). Pentru a verifica ventilatorul opreste motorul si incearca sa il rotesti. Daca se roteste usor cu motorul oprit si pare sa aiba un mecanism de ambreiaj in centrul ventilatorului, este cel mai probabil un ventilator tip ambreiaj, la care nu este necesara eliminarea curelei de ventilatie. Motivul este ca, odata intrat in apa, ventilatorul se va comporta similar unei elici propulsante si un ventilator de greutate mica se va flexa in directia opusa celei in care trage aerului, anume spre radiator. Deoarece majoritatea motoarelor au un pic de spatiu intre radiator si ventilator contactul va fi resimtit atunci cand se indoaie ventilatorul rezultand in taierea si stricarea radiatorului.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s