Dispozitiile generale privind ROLL-CAGE-ul in competitii

Roll-cage este un cadru special construit in interiorul habitaclului unui vehicul pentru a proteja ocupantii in cazul unei rasturnari. De asemenea, rigidizeaza sasiul pentru a optimiza experienta pe circuit si gradul de control asupra vehiculului.

In 1989 Mercedes au implementat un sistem inovator de roll-cage pe modelul R129, format din bare retractile, activate de un senzor. Acest sistem este folosit actualmente pe o gama vasta de masini de consum, incluzand Peugeot 307 CC, Volvo C70, Mercedes-Benz SL 500 si Jaguar XK.

Tipurile de roll-cage difera in functie de utilizare, iar diferitii organizatori de raliu si cluburi sportive au propriile lor specificatii. Totusi  Roll-cage-urile folosite in Motorsport trebuie sa fie in conformitate cu regulile emise de corpurile de guvernare sportive MSA si FIA.

Alegerea roll-cage-ului optim este esentiala pentru competitii si deasemenea este esential sa consultati regulamentele MSA/FIA aplicabile masinii.

 

Omologarea

Toate certificarile sunt ne-anulabile (cele certificate inainte de 1 ianuarie 2003 sunt omologate in continuare) insa, daca vehiculul in sine nu este omologat de FIA, nu poate fi folosit la competitii internationale si – deci – nu poate fi omologat pentru roll-cage. Exceptie de la regula fac evenimentele nationale care fac parte dintr-un eveniment international dar nu sunt afectate de regulamentul national MSA.

Tehnologia

In ceea ce priveste sistemul de prindere, roll-cage-urile pot fi prinse in suburi sau sudate. Cele prinse in suruburi sunt disponibile in 6 puncte, sau multi-point.

Materialele de fabricatie pot fi fibra de carbon CDS (Cold Drawn Seamless), folosit atat pentru motorsport cat si pentru off-road (exo-cage), in conformitate cu specificatiile FIA, T45, Fe ERW, sau CrFe (Fer Crom-molibden). Fibra CDS are doua caracteristici esentiale: elasticitate si receptivitate la deformare. In comparatie cu T45, este mai ieftina.

T45 a fost initial folosit pentru aeronave, avantajul sau principal fiind ca rezista la tensiuni de 2x mai mari decat CDS. Din aceasta cauza, peretii tuburilor au o grosime mai mica decat CDS, fiind mai eficienti din punct de vedere al greutatii masinii, economisind 500g/m sau 10-15% din greutatea totala a roll-cage-ului, motiv pentru care este considerabil mai scumpa si recomandata adevaratilor profesionisti.

Fierul ERW (Electrically Resistance Welded) nu are rezistenta la tensiune adecvata descrisa in articolul 253 sectiunea 8,3 din regulamentul FIA cu privire la specificatiile materialului si este folosit doar la aplicatii nestructurale precum plafoanele.

In cazul FeCr consistenta calitatii cromului este problematica si absorbtia energiei este considerabil mai ineficienenta decat la T45.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s