FRANA CU STANGUL – TEHNICA DE RALIU

Tehnica franarii cu stangul este folosita frecvent in raliu (asa ne invata Bondurant). Aceasta tehnica prezinta beneficii si pentru condusul de fiecare zi, avand capacitatea de a:

  • Reduce subvirarea in mijlocul virajului
  • Reduce pierderile de putere din cauza rotirii in gol
  • Elimina timpul de transfer dintre pedala de acceleratie si frana

Pentru a reduce sansele de subvira se recomanda ciupirea franei in curba, simultan cu tranzitionarea la accelerare progresiva in punctul de curbura (apex). Daca este executata corect, va duce la o tranzitie foarte fina intre frana si acceleratie si o sansa mai mica de a genera transferuri de greutate nedorite ce pot debalansa vehiculul. De asemenea, mentine greutatea in partea din fata a masinii pentru cat mai mult timp posibil, generand mai multa aderenta, si o intrare mai buna in viraj. In plus, abilitatea de a ciupi frana cu acceleratia apasata reprezinta un avantaj in curbe rapide, creand astfel si instinctul, impulsul si aptitudinea de a controla o subvira odata detectata.

Tehnica este in mod special folositoare pentru tractiunea fata fara diferential blocabil. La iesirea din viraj este uzual pentru roata libera (roata pe care presiunea este mai mica) sa se roteasca in gol. Aceasta rotire impiedica transferul de putere catre drum si micsoreaza, deci, viteza de iesire. Ciupind frana cu piciorul stang se poate reduce sau chiar preveni pierderea de putere si deci, obtine o iesire mai buna.

Folosirea piciorului stang elimina timpul de tranzitie intre pedala de acceleratie si cea de frana si viceversa. Daca este executata corect, poate adauga cateva fractiuni de secunda la timpii finali, neajunsul sau fiind ca nu poate fi folosita cand este necesara subselectarea.

Tehnica de franare cu piciorul stang este o tehnica avansata, supusa deci unei forme de greseala comune. La invatarea tehnicii, apasarea pedalei de frana va fi prea brutala, din cauza obisnuintei de a apasa ambreiajul la podea cu piciorul stang. Este nevoie de multa practica pentru a elimina aceasta obisnuinta din memoria musculara.

ARGUMENTE PENTRU INVATAREA TEHNICII SI APLICAREA EI PE DRUM

Desi majoritatea soferilor care au incercat vor sustine ca frana cu dreptul nu este mai lenta, orice inginer ii poate contrazice. La viteza, timpul de tranzitie conteaza, indiferent de viteza de reactie a conducatorului. La o viteza de 120km/h timpul de tranzitie intre pedale reprezinta timpul in care masina parcurge cel putin 5 m.

carstop

Motivul real pe care majoritatea soferilor il invoca este senzatia nenaturala, cu toate acestea, Dario Franchitti, sustine ca tehnica este “greu de uitat” si de asemenea, sustine validitatea problemei memoriei musculare. Cu toate aceastea, pe drum nu incercam sa obtinem recorduri de viteza, de aceea ne putem adapta la senzatiile neobisnuite ale tehnicii.

Tehnica este nu numai cruciala pe circuit dar recomandata pentru drum, deoarece timpii de reactie sunt critici in evitarea coliziunilor. Orice secunda este esentiala si un procent semnificativ din accidente ar putea fi evitate daca am avea acea secunda in plus; chiar daca tranzitia intre pedale dureaza 1/3 de secunda, tot reprezinta o imbunatatire in timpul de reactie.

Odata practicata si controlata, putem include aceasta tehnica in condusul de zi cu zi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s