Ce ne rezerva “cumparararea” producatorului DODGE de catre Fiat ?

Vanzarea drepturilor de fabricatie, drepturilor asupra Brandului, sau a companiei propriu-zise a devenit o practica uzuala intre fabricantii de autovehicule. Astfel in 10 iunie 2009, FIAT au semnat un parteneriat cu Chrysler, UAW si guvernul SUA pentru formarea Chrysler Group LLC. Aceasta actiune a avut ca urmare integrarea totala a marcii DODGE sub egida FIAT.

In anul 2013 Dodge a re-introdus un automobil compact, bazat pe linia de design Alfa-Romeo, denumit Dart, fiind primul model Dodge produs sub FCA (Fiat Chrysler Automobiles), chiar daca fuziunea nu era finalizata.

dart2

Planul de fuziune intre Chrysler LLC si FIAT care are ca rezultat formarea FCA (Fiat Chrysler Automobiles) a fost finalizat in 2014, compania rezultata fiind bazata in Londra.

Pe 6 mai 2014 FCA au anuntat restructurari majore in care DODGE se va axa pe vehicule performante si va fi pozitionat intre Chrysler (care prezinta o tendinta de coborare inspre piata vehiculelor de consum) si Alfa Romeo (care se va intoarce pe piata din SUA dupa 20 de ani). Acest model de structurare este similar PSA Peugeot Citroen, (care diferentiaza caracterul conservator al brandului Peugeot si cel performant al Citroen), HMG Hyundai Motor Group (cu brandul Kia Motors pentru performanta si Hyundai pentru clasa medie-de lux). In presa americana au aparut comparatii cu General Motors (mai exact componentele Chevrolet si Pontiac).

Ca parte din restructurare, Dodge va intrerupe dupa 32 de ani de existenta, linia Dodge Grand Caravan si linia Dodge Avenger, dar Dodge Durango va continua sa fie produs de divizia RAM Trucks (ramanand sub brandul Dodge), iar divizia SRT va fi reinclusa in Dodge. Producatorul a anuntat ca planuieste lansarea unui vehicul subcompact sportiv sub egida Dart in 2018.

dart3

Din pacate pentru brandul DODGE, acestia au fost deseori asociati cu materialele de proasta calitate, finisate superficial. Inca de la prima prezentare a lui Dodge Caravan in anul 1980, care a avut loc pe un platou de televiziune, soferul care conducea modelul de prezentare a avut surpriza de a nu putea cobori din masina. Motivul? Portiera soferului putea fi deschisa doar din exterior. O asemenea neatentie la detalii au adus producatorului un renume problematic.

De aceea, parteneriatul cu FIAT ne da speranta unor masini de o mai bune calitate, mai sigure, mai corect apreciate financiar si… ale caror portiere sa se deschida si din exterior, si din habitaclu.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s