ADERENTA

Aderenta joaca un rol important in a mentine masina pe drum, a virasi a opri, insa exista o limita de aderenta a cauciucului si aceasta limita reprezinta limita masinii.

Portiunea de contact a anvelopei este desemnata de cel de-al doilea numar din masura (ex. 185 65 R15 = 65cm2 de contact). Aria mica de contact poate oferi o cantitate finita de aderenta, care ested ivizata din fata in spate (longitudinala) si din stanga in dreapta (laterala). Aderenta longitudinala este folosita la accelerare si franare in timp ce aderenta laterala este folosita la viraje.

Atentie deosebita trebuie acordata aspectului ca atunci cand toata aderenta disponibila este folosita intr-o directie (de exemplu pentru franare) nu mai este  aderenta in cealalta directie (laterala, pentru viraj), fenomen care se intampla in cazul franarii cu rotile blocate.

La invatarea condusului pe circuit este recomandat ca cele mai solicitante actiuni pe aderenta laterala si longitudinalasa fie efectuate separat. Intr-un viraj se recomanda franarea puternica in linie dreapta, apoi virajul pentru a reduce sarcina pe anvelope si a genera o rezerva de aderenta.

Pilotii profesionisti combina unele elemente de pilotaj laterale si longitudinale in scopul de a obtine si ultimul strop de performanta din masina. Combinarea franarii si a virajului este cunoscuta ca si trail braking. Riscul pe care il prezinta combinarea irationala a fortelor in tehnica de trail braking este de a pierde controlul in viraj si de a derapa.

Este bine de stiut echilibrul acestor forte in viraje bruste, demaraje si franari. Deasemenea, la condusul la limita aderentei, tehnica de condus fara turbulente este vitala deoarece si cea mai mica actiune a pilotului (schimbarea vitezei de exemplu) poate duce la depasirea rezervei de aderenta.

Transferurile de mase

Cantitatea totala de aderenta nu este fixa, ci depinde de anumiti factori. Unul dintre ei este greutatea care actioneaza pe roata. Daca greutatea este miscorata pe portiunea de contact, cantitatea de aderenta este si ea diminuata artificial. La demaraj, puntea fata are mai putina aderenta, insa are mai multa la franare.

 

Maximizarea tractiunii

Cea mai buna modalitate de a mari tractiunea este folosirea tehnicii condusului fara turbulente. Modul in care acceleratia e folosita, vitezele sunt schimbate si volanatia executata pot mari sau micsora cantitatea de aderenta disponibila. O mantra aplicabila tuturor disciplinelor legate de condus este ca cei mai buni soferi sunt cei mai fini soferi.

Exista insa si modalitati distincte de a mari tractiunea:

Adaugand forta aerodinamica descendenta (spoilere, splittere) cantitatea de aderenta poate fi marita prin convertirea fortei vitezei aerului, insa astfel de elemente instalate aftermarket necesita o inspectie preliminara, deoarece unele componente ar putea necesita ranforsare.

In al doilea rand, anvelopele specializate pot mari aderenta in anumite conditii. De exemplu, componentele moi genereaza mai multa aderenta dar se uzeaza mai rapid..

In ultimul rand, nu uita ca anvelopa reprezinta 50% din ecuatie, cealalta 50% fiind suprafata drumului. Macadamul uscat este considerabil mai aderent decat cel umed de exemplu. Asigura-te si ca adaptezi stilul de condus conditiilor exterioare si ca esti constant atent la mediu.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s