Toyota Prius 2014 – analiza

Toyota Prius, primul hybrid de serie, produs inca din 1997, a cunoscut un real succes pe piata europeana. Motoarele folosite sunt Atkinson-electric si un motor pe benzina cu combustie interna, disponibil in mai multe variante pe cilindreea de 1800cmc. In continuare vom vorbi despre specificatiile tehnice ale modelului 1,8 VVT-i Hybrid de 136CP, nivel de echipare Terra. Pretul acestei variante incepe de la 27.300 euro, crescand odata cu nivelul de echipare.

Analiza tehnica:
Avand o greutate maxima de 1805kg din care 1400 (maxim 1425kg) masa proprie, putem spune linistiti despre Prius ca este o masina greoaie. Raportul primar de manevrabilitate vine sa intareasca aceasta afirmatie, ecartamentul fata fiind cu 5mm mai mare decat ecartamentul spate, dand senzatia de „vapor”. Raza de bracaj este de 5,5m.

Puntea fata este dotata cu sistem de suspensie MacPherson, iar in spate puntea este torsionabila. Diferente intre punti se remarca si la sistemul de frane, cele din spate fiind discuri pline iar cele din fata ventilate.

Performanta:
Cu o viteza maxima de 180km/h si o acceleratie de 10,4 s (0-100km/h), Prius isi dezminte cei 136cp. Motorul cu 4 cilindri in linie si injectie electronica de combustibil are o rata de compresie de 13,0:1 si emisii CO2 mixte de 86g/km.
Consumul este insa laudabil: 3,9 l/100km urban si 3,7 l/100km extraurban, reprezentand unele dintre cele mai mici valori de pe piata in acest moment.

Concluzii:
Desi deja un brand in sine, Prius are performante discutabile si o evolutie lenta avand in vedere faptul ca este de 17 ani pe piata. Masina in sine este grea, acceleratia lenta si manevrarea anevoioasa, lasandu-i hibridului un singur punct realmente forte: consumul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s