Bullbar – detalii generale

Bullbar-ul este un dispozitiv atasat la partea din fata a vehiculului pentru a proteja ocupantii in cazul unei coliziuni. A fost gandit atat pentru a domoli coliziunea cu un animal salbatic cat si coliziunea cu un alt vehicul (in cazul masinilor de politie). Dimensiunile si formele variaza considerabil, iar materialele constituente sunt de regula otel, aluminiu si recent au inceput sa se foloseasca policarbonatul si polietilena.

Studii au aratat o tendinta de crestere a ratei fatalitatii pietonilor cauzata de bullbar, deoarece este rigid si transmite toata forta coliziunii pietonului, spre deosebire de bara standard de protectie care absoarbe din forta. Directiva CE a interzis bullbar-urile metalice in anul 2006 ca urmare a numarului mare de fatalitati inregistrate (2000 morti/an si 18000 de accidente serioase).

bull

TIPURI DE BULLBAR

  • Brushbar (sau Bush Bar) sunt similare sau macar integrate in design-ul bullbar-ului, protejand fata vehiculului si in mod special farurile de zgarieturile provocate de vegetatie.
  • “Nudge bar,” sunt de regula atasate sedanurilor si SUV-urilor de mici dimensiuni, protejand doar grila radiatorului. Desi in general bullbar-urile inlocuiesc bara frontala acest tip de bullbar poate fi anexat acesteia. Materialele constituente sunt de regula aluminiu sau policarbonat.
  • Bullbar-urile se mai folosesc pentru a monta spot-uri sau carlige de remorcare iar unii posesori aleg sa moteze antena radio pe bullbar (desi montajul ei pe plafon este mult mai eficient).

SIGURANTA

Ca si masura de siguranta, in ciuda faptului ca sunt construite pentru a proteja vehiculul, bullbar-urile sunt considerate mai putin sigure decat deformarea controlata a caroseriei care absoarbe energia kinetica in timpul coliziunii. Design-urile moderne permit integrarea in sistemul de siguranta al vehiculului, de exemplu – activarea airbag-ului dupa coliziunea in care a fost afectat doar bullbar-ul. Cele construite din plastic sau polietilena sunt gandite pentru a actiona ca un arc si a refracta forta coliziunii, ceea ce  face masina mai blanda cu pietonii.

Sunt numeroase aspecte privitoare la construirea adecvata a unui astfel de dispozitiv. Este bine-cunoscut ca sectiunea centrala care genereaza forta pentru sistemul de protectie trebuie sa fie contruita dintr-o bucata unitara de material, nu din portiuni sudate, insurubate, etc. Grosimea materialului este necesar de luat in calcul deoarece cu cat materialul este mai gros, cu atat protectia oferita este mai mare. De asemenea, e bine de stiut ca bullbar-urile realizate din otel sau aliaje hi-tensile/structural grade (rezistente la tensiune) sunt mai puternice decat aliajele standard sau produsele din polimer.

Recent, bullbar-urile si-au capatat popularitatea si ca si elemente cosmetice in mod special pe SUV-uri. Date fiind cele spuse in introducere despre riscul pe care acestea il reprezinta pentru pietoni Directiva CE a interzis dotarea de fabrica a masinilor cu bullbar in 2002, urmata de interdictia totala pentru bullbar-uri rigide, decizie care nu a afectat insa vehiculele care aveau bullbar-uri metalice inainte de promulgarea ei.

POLITIA SI BULLBAR-UL

Pentru a-si proteja masinile de politie, numeroase state au sustinut folosirea unui “nudge bar” anexat la sasiul masinilor. Acest Nudge bar are rolul de a permite trecerea cu cat mai putine daune posibil prin garduri, tufisuri si pentru a impinge vehiculele imobilizate din drum.

Tehnica “Pursuit Intervention” (PIT) presupune atasarea pe masinile de patrula in fata grilei a unui bullbar gandit special pentru a debalansa vehiculul urmarit. Tot efortul necesar pentru un asemenea rezultat este acrosarea panoului spate al masinii urmarite.

One thought on “Bullbar – detalii generale”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s