CONTROLAREA ALUNECARII LA CONDUSUL OFF-ROAD

La condusul pe teren alunecos, te poti astepta la alunecari ocazionale. Controlarea unui derapaj este importanta pentru siguranta pe (langa) drum. Sunt o multitudine de situatii in care se poate derapa:

  • In rampa
  • In panta
  • Pe o portiune cu inclinare laterala
  • In plan

Este esential sa nu te panichezi, sa nu te proptesti in pedala de frana sau ambreiaj si sa folosesti tehnicile de mai jos pentru a recupera.

In Rampa
2

La abordarea unei rampe alunecoase sau ascutite, exista posibilitatea ca vehiculul sa alunece in spate. Se intampla ocazional si aderenta se poate restaura rapid, dar daca masina continua sa alunece este necesar sa actionezi.

In primul rand apasa pedala de frana si ambreiajul simultan pentru a bloca rotile temporar si a selecta R. Selecteaza treapta de marsarier, elibereaza pedalele de ambreiaj si frana si permite franei de motor sa te duca la baza pantei pentru a incerca o reabordare.

Este ESENTIAL sa tii masina dreapta si sa eviti portiunile cu inclinare laterala.

In Panta

Controlul unui derapaj frontal in panta poate fi destul de dificil. Primul instinct este frana, dar riscul de a bloca rotile este iminent, iar blocarea rotilor duce la imposibilitatea de a vira. Folosirea franei de motor in momentul in care rotile pierd aderenta este recomandata, iar daca asta nu ajuta la recuperarea aderentei cel mai sigur este sa virezi in jurul obstacolelor si sa opresti masina atunci cand este posibil. Uneori ciupirea acceleratiei poate ajuta volanatia si restabili tractiunea, insa trebuie incercat numai atunci cand e suficient spatiu.

La condusul pe o portiune cu inclinare laterala

1

Daca nu poti evita sa conduci intr-un unghi lateral, condu cat de incet se poate, folosind acceleratia usoara si o treapta joasa de viteza. Uneori derapajul este inevitabil si o pierdere temporara a controlului se poate intampla. Pentru a rezolva situatia trebuie sa te folosesti de gravitatie.

Nu calca frana sau ambreiajul deoarece rotile se pot bloca. Vireaza in josul unghiului pentru a pune botul masinii (partea cea mai grea) in panta. Daca partea din fata refuza sa “coopereze” poti accelera usor pentru a asista intoarcerea, iar odata ce masina este in panta permite franei de motor sa micsoreze viteza coborarii.

In plan

Pentru a pierde aderenta in plan e necesar ori sa ai o viteza prea mare, ori conditiile de drum sa ofere prea putina aderenta. Cele doua derapaje care pot aparea sunt cunoscute ca subvira si supravira in functie de partea vehiculului care rupe aderenta si de comportamentul masinii.

Vom reveni asupra subvirajului si supravirajului intr-un articol viitor.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s