URMATOAREA ETAPA DIN WRC: NESTE OIL RALLY FINLAND

Etapa incepe pe 31.07 si se incheie pe 03.08, fiind un eveniment de categorie WRC, WRC2, WRC3 si Junior WRC. Va  avea 26 de probe pe o distanta de 361 km si o distanta totala de 1605 km. Este caracterizata de trasee cu pietris fin, traversand paduri si trecand pe langa lacuri pe portiuni cu salturi masive. Itinerariul incepe cu o bretea scurta si ascutita la nord-est de Jyvaskyla.

Cea mai lunga zi va fi cea de vineri in care traseul se va indrepta spre sud-vest, in timp ce sambata vor fi atinse cele mai cunoscute probe din Finlanda. Bucla scurta de duminica va contine doua treceri prin testul Ruuhimaki.

Campionatul a fost lansat in anul 1951 ca preselectie nationala pentru Raliul de la Monte-Carlo, urmand sa fie inclus in calendarul WRC in 1973 cu denumirea Raliul celor 1000 de lacuri. Pilotii locali au castigat 52 din cele 63 de editii, cei mai reprezentativi fiind Mikkola si Gronholm care au cate 7 victorii.

norf

Provocarea o reprezinta combinatia de portiuni late cu portiuni inguste care necesita o tehnicalitate marita, necesitatea unui radar PERFECT data de multitudinea de viraje ascunse si corectitudinea vitala a pozitiei masinii, necesara pentru abordarea lor la viteza maxima. Vitezele sunt atat de mari incat diferentele de temporizare sunt mici, iar oportunitatile de a castiga timpul pierdut dupa o greseala, aproape inexistente.

Etapa este una dintre cele mai dificile si pentru copiloti, deoarece vitezele marite cer o citire curata si rapida a radarului.

Dar poate cea mai mare provocare este stapanirea salturilor, deoarece daca viteza este prea mare, aerodinamica masinii va trage puntea spate in jos, cauzand ridicarea puntii fata si aterizarea instabila. Tactica recomandata este franarea inainte de salt si accelerarea la maxim in timpul saltului.

Etapa este cunoscuta ca si Grand Prix-ul finlandez, 8 dintre cele mai rapide 10 raliuri WRC avand loc aici.

Cele mai folosite anvelope sunt cele moi, dar asta nu elimina posibilitatea de a le folosi pe cele din componenta dura. Probele delicate sugereaza ca masinile pot fi pregatite asteptandu-se probleme mecanice (mai mult decat) sporadice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s