Michèle Mouton – legenda

Michèle Mouton este un fost pilot francez de raliu. In perioada contractului cu Audi a castigat 4 raliuri si 162 de etape. Este ultima femeie care a ajuns in competitiile de nivel inalt. Activitatea ei a fost intre 1974 si 1986, timp in care a participat la 50 de raliuri, a inregistrat 4 victorii, 162 de etape castigate si un total de 229 de puncte. Primul raliu la care a participat a fost Tour de Corse in 1974. Victoriile s-au inregistrat intre anii 1981 (Rallye Sanremo) si 1982 (Rally Brazil), iar ultima participare a fost in 1986, tot la Tour de Corse.

1537301_3_33f5_michele-mouton-en-janvier-1977-lors-du-rallye
Debutul lui Mouton a fost ca si copilot, insa aceasta faza nu a durat mult. Nu cu mult mai tarziu a intrat pe circuit ca si pilot intr-un Alpine Renault A110 si a terminat pe locul 12. Un an mai tarziu, pe acelasi traseu ia locul 7, urmand sa castige categoria de protoripuri 2,0l la Hours of Le Mans. In 1976 ia locul 11 la Monte Carlo.

Fiat

In 1977 semneaza cu Fiat si ia locul 8 in Tour de Corse si locul 5 intre 1978 si 1980. In Rallye de Espana ia locul 1 cu un Porche Carrera RS si locul 2 la Tour de France Automobile. 1978 aduce victoria la Tour de Franca cu 131 Abarth

In 1979 si 1980 ia locul 7 la Monte Carlo. Iar in 1979 ia locul 2 la Campionatul Francez de Raliu.

Audi

In 1980 semneaza cu Audi si participa la Campionatul Finlandez de Raliu in Audi Quattro – masina inca neomologata, fiind prima masina de raliu de peste 300 cp, cu turbocharger si tractiune integrala. Mouton a contracarat tendinta subviratoare a masinii folosind frana cu stangul.

Michèle_Mouton_-_2009_Race_of_Champions

Prima cursa in Quattro la Monte Carlo s-a terminat rapid pentru Michelle din cauza unor defectiuni la motor.  In ciuda defectiunilor la sistemul electric, Mouton castiga 7 etape si ia locul 4 in Portugalia in acelasi an. La Raliul celor 100 de lacuri termina pe locul 13, performanta ce este aclamata de presa locala. La Sanremo castiga, fiind prima femeie care a castigat un eveniment de talie mondiala in raliu. Sezonul se incheie cu Mouton pe locul 8 in clasamentul mondial si Audi pe locul 5.

rallydream_1140467750_michele_mouton_audi_sport

Sezonul din 1982 incepe cu un accident considerabil la Monte Carlo, unde in urma impactului cu un zid de piatra (la viteza de 110 km/h) ea si copilotul au fost raniti, insa nu serios, Astfel va intra in Raliul Suediei, unde termina pe locul 5. In Portugalia castiga 18 etape in drumul sau spre victorie. La Tour de Corse termina pe locul 7, iar in Grecia termina la 20 de puncte distanta de liderul campionatului Rohrl.

Dupa 7 runde, ia locul 2 in Noua Zeelanda la 32 de puncte distanta de Rohrl. La raliul celor 1000 de lacuri este pozitionata pe locul 7 in prima zi. Insa dupa cateva salturi in cea de a doua zi, Mouton se rastoarna cu masina. La Sanremo castiga 9 etape si termina pe locul 4.

Michèle_Mouton_1

Inainte de raliul de pe Coasta de Fildes, Mouton afla ca ultima dorinta a tatalui sau, care murise din cauza cancerului, a fost ca ea sa deschida raliul. Dupa ce in prima zi a parcurs 1200 km in Michèle_Mouton_2temperaturi de peste 30 de grade, era la 8 minute distanta de Mikkola si avea jumatate de ora avans fata de Rohrl. La mai bine de jumatate din cursa, Mouton era la o ora distanta de Rohrl desi intampinase probleme la transmisie. In cea de-a treia zi, diferenta de timp dintre cei doi s-a diminuat la 18 minute. Iar deoarece cele mai bune 7 rezultate ale unui pilot contau in cadrul campionatului la momentul respectiv, Mouton avea nevoie de locul 3 in raliul RAC pentru a obtine titlul in ciuda victoriei lui Rohrl. Insa, la 600 km distanta de linia de sosire Michelle iese de pe drum. La Inaungurarea premiilor Autosport, Mouton castiga titlul de Pilotul Anului International.

Peugeot

In 1985 Michelle semneaza cu Peugeot si castiga 6 dintre cele 8 evenimente in campionatul german, inclusiv Rallye Deutschland, iar in penultima runda la Sachs Baltic ia cea de a cincea victorie din sezon devenind prima femeie care castiga un eveniment major in Raliu.

In Octombrie, la doua saptamani dupa castigarea titlului in Germania, Mouton si-a anuntat retragerea, motivandu-si decizia prin interzicerea de catre FIA a grupei B. Tot in Octombrie va castiga ultimul eveniment din campionatul german: Drei-Stadte-Rallye.

In 2010 devine presedinte a FIA’s Women & Motor Sport Commission, si devine manager FIA in 2011.

Michele_Mouton2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s