Mikko Hirvonen

Mikko Hirvonen, clasat al treilea in clasamentul pilotilor, vice-campion in 2008,2009,2011 si 2012 este o prezenta din ce in ce mai activa in motorsport. Cu 15 raliuri castigate din 146 in doar 12 ani, 64 de podiumuri, 252 de etape si un total de 1046 de puncte realizate pentru 4 echipe (Citroen, Ford, Subaru si Skoda), Hirvonen a debutat in 2002 la Neste Rally Finland si a inregistrat prima victorie 4 ani mai tarziu in Australia alaturi de Jarmo Lehtinen.

In 2002 la Campionatul de Raliu Finlandez castiga cupa sub 2000cc,1 iar in 2003 debuteaza alaturi de Ford la Raliul Cipru. Tot in 2003 acesta se transfera la Subaru, pentru care acumuleaza puncte in 10 raliuri. Cea mai notabila realizare din acest an este locul 4 la Raliul Argentinei, urmand sa termine pe locul trei la Raliul Cataluniei.

In 2005 semneaza cu Ford, urmand victoria din Australia si locul 2 la Raliul Sardegna, Raliul Turciei si Raliul Noua Zeelanda. Astfel si-a asigurat locul 3 mondial.

Sezonul din 2007 este marcat de locul 5 la Raliul Monte Carlo si locul 3 la Raliul Suediei. In Norvegia are a doua victorie, in Japonia pe a treia si in Marea Britanie pe cea de a patra. In Campionat ajunge la 17 puncte sub Loeb si castiga titlul  “Producatorul anului” pentru Ford.

In 2008 dupa retragerea lui Gronholm, Hirvonen este numit pilotul principal al fabricii Ford Abu Dhabi, avandu-l coechipier pe Latvala.

Sezonul incepe cu locul 2 la Raliul Monte Carlo. In Mexic intampina dificultati iar in Argentina ia locul 5, urmand sa castige Raliul Iordanului.

Victoria din Iordan este urmata de o victorie in Turcia. In Finlanda iese pe locul 2 dupa Loeb, in Noua Zeelanda ia locul 3 sub Loeb si Sordo. Etapa a fost dezastruoasa pentru Ford deoarece atat Latvala cat si Duval au avut performante slabe.

Mikko-Hirvonen-Jarmo-Laht-001In 2009 ia locul 3 la Raliul Irlandei si locul 2 la Raliul Norvegiei, asemenea in Cipru si Portugalia. Competitia dintre el si Loeb devine din ce in ce mai acerba, in Argentina, Mikko fiind la 6 secunde distanta de Sebastien dupa ce a intampinat defectiuni la motor.

 

La Acropolis Rally, Hirvonen inregistreaza prima victorie din sezon, castigand 7 puncte peste Loeb. In Polonia, Sebastien Loeb se accidenteaza iar, iar Hirvonen castiga cel de-al doilea raliu la rand. In Finlanda castiga, in Australia, insa, pierde in fata lui Loeb. Din pacate pentru Sebastien insa, rollbar-ul sau a fost declarat neconform (la fel si in cazul lui Sordo si Ogier), aducandu-i o penalizare de un minut, si, lui Hirvonen, victoria.

In 2012 incheie un parteneriat cu Citroen. Primul raliu castigat alaturi de Citroen a fost in Portugalia, insa a fost descalificat pentru neconformitati la ambreiaj si turbina.

In 2013 Hirvonen nu inregistreaza victorii, ci doar 5 podiumuri. Incheie sezonul cu unul dintre cele mai mari accidente din Wales si ajunge pe locul 4 mondial. La finalul anului Hirvonen a declarat ca va reintra in echipa Ford.

Departe de a-I critica performantele, simt nevoia sa subliniez declinul inregistrat in ultimii doi ani de catre pilotul finlandez. Cu toate acestea reluarea parteneriatului cu Ford suna promitator pentru Hirvonen, mai ales pentru ca va readuce in lumina competitia dintre el si Sebastien Loeb.

mikko-hirvonen__400x250

One thought on “Mikko Hirvonen”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s