Tehnica derapajului cu frana de mana

Derapajul cu frana de mana este frecvent folosit pe circuit pentru abordarea virajelor stranse. Metoda se bazeaza pe faptul ca frana de mana opereaza rotile din spate care se blocheaza – rupand aderenta – cand este trasa brusc. Insa metoda va fi mai rapida decat linia de raliu doar daca virajul este foarte strans. Derapajul cu frana de mana este o metoda de a induce supravirajul pentru drift si poate fi folosit impreuna cu Scandinavian Flick.

La exersarea derapajelor se recomanda folosirea unei suprafete cu frecare minima pentru a facilita plecarea spatelui si a prelugi viata cauciucurilor si va fi necesar mult spatiu in jurul masinii. Vom descompune tehnica in 4 etape:

Etapa 1:

Virajul se abordeaza la o viteza rezonabil de redusa (cca 50 km/h), in treapta I-a (in functie de masina se poate folosi si treapta a 2-a turatia insa trebuie sa depaseasca turatia de cuplu). Inainte de viraj se elibereaza acceleratia pentru a creea un transfer de mase frontal generand aderenta la rotile din fata (necesara pentru controlarea traiectoriei).

Pozitionarea mainilor se face in asa fel incat sa permita o miscare larga intr-un mod fluid dintr-o singura miscare. De asemenea, este mai facil ca mana de pe volan sa traga in directia dorita decat sa impinga volanul, dar cu timpul se poate creea obisnuinta in ambele directii.

Etapa 2:

Vireaza brusc printr-o miscare fluida si tinteste apex-ul de la jumatatea virei. Simultan apasa pedala de ambreiaj si trage brusc frana de mana intr-o miscare rapida. TINE apasat butonul de eliberare! Frana trebuie coborata la fel de rapid. Astfel rotile puntii spate se vor bloca, vor induce alunecare si strange raza virajului.

Etapa 3:

Pe masura ce pleaca spatele se indreapta rotile progresiv. Volanul se poate lasa si liber-permisiv (sa alunece singur in pozitia dreapta intr-o maniera controlata), insa este ESENTIAL ca manevra sa se finalizeze cu rotile pozitionate in directia dorita de deplasare.

Etapa 4:

Atunci cand masina s-a rotit suficient elibereaza frana de mana, selecteaza a I-a si elibereaza ambreiajul cu ture suficiente pentru a scartai usor rotile. In acest fel obtii cel mai bun start posibil in noua directie. Daca te-ai rotit prea mult in unghi, foloseste tehnica de contravira.

Ca reper temporal, stadiile 2-4 trebuie sa ocupe intre 2 si 3 secunde, fiind o serie rapida de miscari fluide.

Printre greselile comune se numara: abordarea virajului la viteza prea mica (nu vei obtine cantitatea dorita de rotatie), abordarea virajului la viteza prea mare (poate da rotatie necontrolata sau subvira) sau mentinerea franei de mana pentru prea mult timp (ceea ce va rezulta intr-o rotatie exagerata).

h0A5CA9E8

One thought on “Tehnica derapajului cu frana de mana”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s