3 masini reusite integral ca si design

Cu ceva vreme in urma am scris despre  3 esecuri lamentabile in materie de deisgn automobilistic, astazi, in acelasi ton as vrea sa reluam conversatia – dar la polul opus. Va prezint in continuare, ceea ce – dupa gustul meu – sunt cele mai reusite modele din punct de vedere stilistic produse in anul curent.

 

Mazda 3

Uitati-va un pic la ea:

2014_mazda3_hatch_australian_preview_04_1-0626

Nu, nu, mai uitati-va un pic:

2014_mazda3_hatch_australian_preview_04_1-0626

Partea din fata este reusita, iar farurile un pic sub-dimensionate sunt pozitionate perfect. Grila contribuie si ea la aspectul agresiv al masinii, proiectoarele… exact acolo trebuie sa stea, iar sigla e si ea la locul ei. 2014_mazda3_hatch_australian_preview_05a-0626Botul masinii e lung, contribuind activ la agresivitatea designului, impreuna cu inclinarea puntii fata si grila. Portierele sunt modelate spre interior, dar echilibrat si punctul de curbura este vizibil si drept – inlaturand senzatia cum ca masina ar fi lovita.

2014-mazda-3-sedan-leaked_100432356_lInteriorul este bine desenat. Sistemul navi imi pare, insa, incomod pozitionat pentru sofer. Combinatia alb-negru pe care am ales-o este una reusita, cu negru predominant in care albul vine doar ca sa dea un accent.

Contrastul dintre pozitia farurilor si scobitura pentru numarul de inmatriculare de la portbagaj este dinamic, in ciuda vagului paralelism pe care il creeaza cu insertia de cauciuc de pe bara.

2014-mazda-3-first-drive-review-car-and-driver-photo-525909-s-429x262

Verdictul: Mazda 3 nu este masina pe care ti-ai dori sa o vezi crescand in retrovizoare si daca totusi se intampla, te vei da la o parte doar ca sa o vezi si din lateral.

 

Skoda Rapid Spaceback Monte Carlo

Cand am vazut prima oara masina asta: Skoda-Rapid-Spaceback-Monte-Carlo-1, intr-un auto-display, am petrecut cateva minute bune apropiindu-ma de ea si incercand sa mi adun curaj sa ii mangai o oglinda. Design-ul in sine nu se desparte prea mult de linia generala pe care au adoptat-o Skoda pentru noua generatie, insa finetea combinatiei cromatice si a detaliilor elementelor de caroserie este impresionanta.

Daca ar fi sa incepem cu spatele:

Skoda-Rapid-Spaceback-Monte-Carlo-rear-three-quarter-Geneva-Live-1024x677

Da, sticla neagra de la luneta se uneste fara cusur cu plafonul, faptul ca au coborat cu ea pana la lampile albe  este un mare plus pentru linia drept-geometrica a masinii. Bara de protectie coboara elegant din faruri iar numarul de inmatriculare este incardrat el-insusi ca un element de décor.

Linia de constructie per-totala a masinii da un aer jucaus, dinamic, usor agresiv dar stabil si robust (specific Skoda) in acelasi timp.

Skoda-Rapid-Spaceback-Monte-Carlo-interior-Geneva-LiveInteriorul este echilibrat, aerat si usor sportiv, atat volanul cat si cotiera, schimbatorul si frana de mana sunt pozitionate anatomic. Cum coboara bordul apare o diferenta de nivel acolo unde sunt grilele de la aerul conditionat, diferenta care evidentiaza aerul sportiv. Tapiseria Rapidului este elementul decorativ si decorat care completeaza spatiul liber lasat de bord. Are un aer sportiv deosebit de reusit, fiind una dintre cele mai reusite tapiserii pe care le-am vazut la o masina de clasa ei.

Botul. Hmm, botul nu este chiar coplesitor, dar este bine echilibrat, farurile continua grila in paralel cu proiectoarele, spatiul dintre proiectoare este logic si nu incarca inutil, iar sigla este corect evidentiata de caroseria libera din jur. Si oglinzile negre in forma ascutita sunt detaliul care ii rafineaza robustetea.

Skoda-Rapid-Spaceback-Monte-Carlo-front-three-quarter-Geneva-Live

Verdict: Rapid are un aer robust si potential ridicat pentru versatilitate, este mai mult decat masina de oras.

Volvo V90 – concept

V90 arata in linii mari ca progenitura unui SUV cu un Scirocco, ceea ce nu e rau deloc.

Volvo-Concept-Estate

Reducerea inaltimii caroseriei si marirea latimii ei si a lungimii botului lasa senzatia de performanta, masina este mai agila – cam ca leoaica in salt dupa o antilopa. Spatiul dintre roata fata si bot este micsorat optic, oglinzile sunt echilibrate, si – si portierele Volvo-ului sunt indoite dar la fel: simetric si evident!

Volvo-Concept-Estate-Official

Farurile din fata au forma si pozitia fireasca pentru designul botului, grila insasi este destul de amenintatoare, pozitiile sunt “pozitionate” unde trebuie, iar inclinarea parbrizului si… toata linia plafonului de fapt, ma fac sa-mi doresc o finantare.

147104_1_5-thumb-530xauto-35041Interiorul este perfect, este luxos si toate cele sunt asezate exact acolo unde te-ai uita prima oara dupa ele. Insertiile cromate sunt intotdeauna de efect, butoanele pe volan sunt si ele accesibile si cockpit-ul te indeamna sa conduci masina cat mai frumos posibil.

Un mare plus pentru V90 reprezinta pastrarea formei farurilor de la modelele anterioare, forma care este eficienta – spune ce are de spus. Incadrarea denumirii intre faruri mi se pare, iarasi o rezolvare reusita, si “plie-ul” portbagajului da un plus de detalii spatelui.

Volvo-Concept-Estate-2014-1200x800-1fe50dcd9252f633

Verdict: Conceptul de V90 se indeparteaza de linia solida si rigida a modelelor anterioare, este mai agil, mai gratios, mai… putin bun de off-road, dar sigur atrage mai multe priviri, macar acum cat e noua!

One thought on “3 masini reusite integral ca si design”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s