Intoarcerea in J – tehnica

Intoarcerea in J este o modalitate de schimbare a directiei rapid, la 180 de grade, pornind in R si iesind in prima treapta de viteza. Este o manevra evaziva, pentru invatarea si exersarea careia sunt recomandate suprafete cu aderenta minima. Partea buna insa, este ca nu necesita o masina deosebit de performanta.

Am impartit tehnica in patru etape, dupa cum urmeaza:

Etapa 1: Porneste in R, dupa ce te-ai asigurat ca ai loc suficient in spate. La invatarea tehnicii, vei descoperi ca de multe ori, unghiul de intoarcere nu este de fix 180 de grade, deci va trebui sa iti asiguri o rezerva de spatiu lateral.

Accelereaza pana la 30-40 km/h si mentine puterea.

Etapa 2: Elibereaza pedala de acceleratie (pentru a transmite greutatea in spate) si aplica ½-3/4 de volan intr-o miscare rapida si fluenta.

Etapa 3: Etapa 3 tine si de tipul de masina pe care o folosesti. Sunt doua metode de baza, una care foloseste franele si una dedicata masinilor cu ABS.

  1. Tractiune fata/Transmisie manuala/Fara ABS La jumatatea intoarcerii, apasa brusc pedala de frana debreiat. Rotile din fata se vor bloca, ceea ce va permite combinatiei inertie – transfer de mase pe spate sa rupa aderenta puntii fata. Cand rotile s-au blocat, selecteaza treapta I
  2. Tractiune fata/Transmisie manuala/ABS Imposibilitatea de a bloca rotile ingreuneaza selectarea primei trepte de viteza in timpul rotirii in directia opusa a rotilor, insemnand ca va fi nevoie de dubla ambreiere. Se calca ambreiajul si se aduce masina la relanti, dupa care se elibereaza pedala, se calca iar, si se selecteaza treapta I-a.
  3. Transmisie automata La transmisia automata lucrurile stau mult mai simplu: la jumatatea intoarcerii se selecteaza N, dupa care D la pozitionarea in directia dorita. La unele masini se poate selecta D direct.

Tip: Daca fata nu pleaca suficient, mareste viteza sau trage de volan brusc in directia opusa inainte de a executa manevra (Scandinavian Flick) pentru a dezechilibra masina.

Etapa 4: In timpul rotatiei fetei, redu priza pe volan. Atunci cand esti intdreptat in directia corecta, selecteaza a I-a si elibereaza ambreiajul cu ture suficiente cat sa scartai rotile si pleaca.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s