Taxa de mediu – de ce nu este valida din punctul nostru de vedere

In urma cu cativa ani, a fost introdusa asa-zisa Taxa de mediu sau Timbru verde, platita la inmatricularea vehiculului. In mod mai mult sau mai putin absurd, in multe cazuri taxa depaseste pretul de vanzare al masinii, reflectand in parte ineficienta specifica masurilor adoptate pe aici.

Vrem sa venim cu cateva argumente cu care sa demontam aceasta Taxa de mediu, iar primul lucru care ne vine in minte este ca:

Daca platesti taxa poti sa poluezi cat vrei

Poti sa iti pui si GPL pe un non-euro, e perfect legal. E aproape ca si cum plata taxei te-ar baga automat intr-un club ce iti ofera imunitate la protestele ecologice, ca si cum contributia la stat ar diminua noxele sau ti-ar transforma non-euro intr-un euro4. E ca si cum i-ai plati sa inchida ochii si spun ca si cum, pentru ca de fapt e un pretext. Pentru ca daca poluarea ar fi intradevar problema…

Masinile sub euro3 nu ar avea ce cauta pe strazi

Diferentele ridicole dintre pretul de vanzare si pretul vehiculului inmatriculat nu ar mai trebui sa existe pentru ca vehiculele respective nu ar trebui sa mai fie in circulatie. Au incercat ei cu “Rabla” reinnoirea parcului auto. Si e laudabil. Insa daca permitem si continuam sa permitem oricui sa aduca orice harb in tara nu am rezolvat nimic. Pentru ca daca stai sa te gandesti, in ultimii ani, pentru fiecare Dacie casata au intrat in tara 3 BMW-uri din ’80 prin Giurgiu. Si asta ne duce la punctual urmator:

Taxa a favorizat evazionarea legii

Pentru ca romanul este in primul rand inventiv, o buna parte dintre conationali au gasit metode de a se sustrage de la plata taxei de mediu. Asa cum, cu ceva vreme in urma era o invazie de firme inmatriculate in Bulgaria, trendul s-a transmis la masini. Asigurarile sunt mai mici, taxele de inmatriculare sunt aproape nule, impozitele sunt rezonabile s.a.m.d. Problema apare insa la capitolul RCA. Totusi, nu asa cum s-a vehiculat (ca politele nu au acoperire – fiind in UE sunt obligati sa acopere zona de circulatie libera, ca nu despagubesc – e la fel ca aici, trebuie sa insisti) ci dintr-un punct de vedere practic. Constatarea unei daune se face cu ambele masini intr-un service autorizat, care se gaseste in Bulgaria. Reparatia se va face tot acolo… practic, ce despagubeste RCA nu acopera drumurile si timpul pierdut. Deci, la mai mare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s