Exocage-ul

Exo-cage-ul este o structura metalica formata din tuburi montate in punctele cheie ale caroseriei autovehiculului. Rolul lor este de a proteja sasiul si ocupantii atat in cazul impactului lateral cat si in cazul rostogolirii autovehiculului.

Exo-cage-urile nu sunt disponibile pe piata – decat cu foarte mici exceptii, iar singurele masini care vin echipate cu exocage din fabrica sunt seria Defender (Land Rover).

Sunt recomandate in principal masinilor cu ampatament lung si masinilor inalte, fapt explicabil prin faptul ca masinile cu ampatament mai lung au raza de curbura mai mica, iar cu cat vehiculul este mai inalt, cu atat se va apleca lateral inspre obstacole.

Adaugarea unui exo-cage implica adaugarea de greutate considerabila si rezistenta la ruliu. Masa in plus va afecta atat consumul cat si performanta masinii. In plus, suspensia ar putea necesita modificarea ratei de compresie, alte amortizoare sau schimbarea valvelor amortizoarelor actuale.

Cele doua tipuri de otel folosite pentru exo si roll-cage-uri sunt 4130 chromoly si tubulatura DOM (drawn over mandrel). Nu se recomanda tubulatura sudata. Diametrul tuburilor variaza intre 3-5 cm.

Chromoly este un aliaj din otel (crom si molybden) rezistent. Deoarece este mai rezistent decat DOM, tubulatura din acest material poate avea diametrul mai mic. Sudura trebuie realizata cu deosebita atentie deoarece materialul se poate crapa.

DOM-ul se lucreaza mai usor decat chromoly si se gaseste la jumatate de pret.

Inabusirea rapida a acestor materiale poate cauza sparturi si rupturi lamelare – ambele metale necesitand racire cu aer. Tubulatura chromoly cu perete mai gros de 30 mm necesita tratament termic dupa sudura.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s