SONDA LAMBDA – descriere generala

Sonda Lambda este un senzor controlat ECU, localizat pe tubulatura de evacuare a vehiculului. Este un conductor de curent cu intensitate variabila in functie de numarul de molecule de oxigen care traverseaza materialul ceramic de la interior (ZrO2).  Defectarea sondei poate cauza un consum excesiv de benzina, nivel crescut de noxe si  uzura catalizatorului.

prod_lambda

Rolul ei este de a masura cantitatea de oxigen din esapament si a transmite informatia catre motor. ECU ajusteaza amestecul in functie de semnalul primit de la sonda pentru a obtine raportul ideal: 1,48 kg aer/1 kg benzina – raport care genereaza factor Lambda = 1. Valoarea optima a amestecului este importanta, atat pentru eficienta cat si pentru fiabilitatea catalizatorului.

Valorile transmise de catre senzor variaza intre 0,2V pentru amestecul sarac si 0,8V pentru amestecul bogat, valoarea ideala situandu-se intre 0,4 si 0,45V.

Pentru functionarea sondei sunt necesare intre 4-500 grade C, drept care aceasta este incalzita de o rezistenta pana cand esapamentul atinge temperatura. Autoturismele peste euro 2 au doua sonde, una in plus  pentru verificarea eficientei catalizatorului. Se recomanda verificarea sondei cu o frecventa de 30-40.000 km parcursi.

Sonda Lambda se poate defecta ca urmare a scurgerilor de silicon din sistemul de racire, utilizarii produselor de etansare pe baza de silicon in motor, fosfor rezultat din consumul de ulei, benzina de calitate slaba, dar si unii aditivi pentru carburant. Alte cauze ce pot duce la defectarea sondei sunt sarea, stropii de pe sosea, murdaria si uleiul, socurile termice sau tensiunea mecanica.

Simptomele defectiunii sondei sunt in general: esec la testul de emisii, consum crescut de carburant, performante reduse, deteriorarea catalizatorului si functionare neregulata a motorului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s