JUMP DRIFT – Tehnica de pilotaj

Probabil una dintre cele mai riscante metode de a induce supravirajul, jump drift-ul consta in amplasarea rotilor interioare pe acostament in viraj; denivelarea va debalansa suficient masina (din transferul de mase) pentru a rupe tractiunea puntii spate.  Anvelopa din spate de regula va fi in aer ceea ce va duce la rotirea excesiva in comparatie cu tractiunea disponibila (anvelopa din aer se va roti mai repede decat anvelopele de la sol) – odata ce va ajunge inapoi pe drum va rupe tractiunea. In cazul in care roata nu se va ridica de la sol, transferul de mase va fi suficient pentru a genera supravirajul.

Este important de stiut ca aceasta tehnica trebuie incercata in momentul in care TOATE celelalte tehnici de derapaj controlat sunt bine stapanite de catre pilot.

Etapele:

  1. Se va intra in drept
  2. Cu mentinerea acceleratiei se va vira in directia curbei, directionand rotile interioare spre acostament/marcaj.
  3. In timpul rularii pe acostament/marcaj mentine acceleratia – in scurtul timp in care roata din spate este in aer, se va roti excesiv, generand pierderea tractiunii, iar daca rotile nu se ridica de la sol transferul de mase va debalansa masina.
  4. Se aplica tehnicile uzuale de derapaj: dupa pierderea tractiunii se aplica contravirajul corectiv.
  5. Dupa pozitionarea masinii in directia dorita se accelereaza progresiv pentru a iesi din derapaj. Accelerarea se controleaza in timpul derapajului pana la iesire.

Acest derapaj este posibil deoarece anvelopele interioare pierd tractiunea odata ajunse pe acostament si o recapata in scurt timp, generand un transfer de mase violent. Prinderea punctului de derapaj este cea mai dificila – din acest motiv fiind o tehnica de viteza medie.

Pe anumite circuite aceasta tehnica este interzisa din cauza faptului ca este extrem de periculoasa.

 

 

 

 

One thought on “JUMP DRIFT – Tehnica de pilotaj”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s