Radiatorul – descriere generala

Scopul pentru care este folosit radiatorul este racirea motoarelor cu combustie interna. Aceasta se realizeaza prin circularea lichidului de racire (antigelul)  prin blocul motor unde este incalzit,  apoi prin radiator unde pierde caldura ca sa se poata intoarce in motor.  Sistemul implica si o pompa de apa ce va circula antigelul si un ventilator axial ce va regla temperatura radiatorului.  
Radiatorul este conectat la canale care trec prin motor si capetele cilindrilor,  canale prin care circula lichidul de racire. Cel mai folosit lichid este antigelul (in perioada celui de al doilea razboi mondial se folosea apa) o combinatie de etilen glicol, propilen glicol si inhibitor de coroziune.

Radiatorul transfera caldura din antigel in aer,  racind fluidul si implicit motorul.  Este adesea folosit si la racirea fluidelor transmisiei automate, aerului de admisie,  uleiului de motor si lichidului de servodirectie.  
Este montat in asa fel incat deplasarea vehiculului sa ii furnizeze aer- in spatele grilei frontale.  Aceasta pozitionare se pastreaza si la masinile cu motor central sau pe spate,  desi tevile de circulare a antigelului sunt mai lungi la astfel de masini.  
In perioada postbelica s-a folosit suistemul de racire cu termosifon – vertical inclinat care se baza pe dilatarea si contractarea lichidului la intalnirea diferitelor temperaturi,  insa de ceva vreme s-a adoptat sistemul de racire cu pompa centrifugala care sa circule antigelul.  

Sistemul de incalzire al habitaclului 
Un sistem de valve este de regula incorporat pentru a opera simultan un radiator de dimensiuni mai mici,  care impreuna cu ventilatia asociata formeaza sistemul de incalzire.  Sistemul furnizeaza caldura in habitaclu folosind caldura din motor,  de aceea se recomanda ca atunci cand motorul se supraincalzeste sa se porneasca la maxim caldura in masina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s