Electromotorul – descriere generala

Electromotorul (sau demarorul)  este un dispozitiv mecanic ce angreneaza motorul cu combustie interna pentru pornire folosind fortele electromagnetice pentru a transforma energia din electrica in mecanica.  Functioneaza in autovehicule pe baza unei tensiuni de 12v si curent continuu de mare intensitate.

 

Este un motor electric cu un pinion de pana la 20x mai mic decat volanta care il angreneaza (Bendix) generand astfel un cuplu mare.

 

Electromotorul este pozitionat pe corpul motorului langa volanta. Capacitatea motorului influenteaza direct proportional intensitatea curentului necesar pentru a actiona electromotorul,  astfel,  cu cat motorul este mai mare,  cu atat necesita o baterie mai mare.  Odata cu punerea contactului,  acesta este de curent electric la tenisune regulata de 12v.

 

Electromotorul este format din doua parti esentiale: stator si rotor si perii colectoare (carbunii),  bucse,  ambreiaj si solenoid.

 

Statorul este o bobina infasurata pe peretii unui cilidru in care  se gaseste rotorul.

Rotorul este o bobina infasurata pe extensiile unui ax metalic, parcurse de curent electric,  generand un camp electromagnetic ce propulseaza rotorul.

Carbunii asigura rotorului curent electric.

Bucsele au rol de stabilizare.

Ambreiajul este responsabil pentru regularizarea turatiei electromotorului. Solenoidul cupleaza demarorul electromagnetic,  realizeaza contactul intre pinion electromotor si volanta ce va fi angrenata si pune in miscare ansamblul cu contactul electric pe care il deschide la punerea contactului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s