4 mituri legate de condusul pe timp de iarna demontate

Ca orice conditie, tehnica sau abordare, condusul pe timp de iarna a dat nastere la dezbateri intense de a lungul timpului. Iata 4 dintre cele mai frecvente mituri demontate si explicate unul cate unul:

Mitul nr. 1: Frana cadenta se foloseste si este utila in masinile moderne

Frana cadenta este procesul franarii ritmice pentru a obtine un compromis intre performantele de franare si volanatie. Consta in aplicarea si eliberarea ritmica a franelor. Este evident ca tehnica are un grad inalt de utilitate la masinile fara ABS – sistemul anti-lock braking system aplica aceasta tehnica, numai ca mult mai rapid si mai precis. Utilizarea franei cadente in timpul activarii sistemului ABS poate dezechilibra senzorii si rezulta intr-o distanta de franare cu mult mai mare. Cea mai eficienta franare este apasarea ferma a pedalei si mentinerea presiunii pana la oprire.

Daca sistemul ABS se activeaza si se doreste dezactivarea lui, se va elibera pedala de frana si reaplica apasarea cu o presiune mai mica.

 

Mitul nr. 2: ABS este mai degraba nociv iarna

Este adevarat ca in conditii de polei/gheata distanta de franare va fi marita de ABS, insa sistemul previne blocarea rotilor permitand virajul controlat – fiind deci binevenit in evitarea obstacolelor, pietonilor si a altor masini in conditii de urgenta.

Dezactivarea sistemului ABS este imposibila in majoritatea masinilor moderne, deci este esential sa stii cum sa il folosesti, sa ii intelegi limitarile si sa accepti faptul ca este un sistem de siguranta a carui eficienta a fost demonstrata si apreciata de a lungul timpului.

Mitul nr. 3 – se folosesc treptele inferioare de viteza pe drumuri alunecoase

La plecarea de pe loc in conditii de alunecare selectarea celei mai mici trepte posibile nu este cea mai buna solutie. Treptele inferioare genereaza mai mult cuplu, iar forta suplimentara va cauza rotirea rotilor in gol, impiedicand avansarea. Selectarea celei mai inalte trepte practice posibile este recomandata, reducand cuplul si conferind astfel cea mai buna sansa de reusita. Pleaca cu acceleratie usoara si mentine treapta superioara, mai ales in rampa.

La coborarea unei pante alunecoase frana de motor generata de o treapta inferioara poate fi de mare ajutor – folosirea franei va incuraja blocarea rotilor in timp ce frana de motor ajuta la reducerea vitezei in timpul rotiri rotilor – prevenind blocarea lor si mentinand abilitatea de a vira fara ABS

In timpul mersului trebuie gasit un echilibru intre frana de motor si rotirea minima a rotilor in gol. Este necesar un compromis, iar regula de baza este selectarea treptei care ofera intre 2000 si 3000 rpm.

Mitul nr. 4 – cand ninge este recomandat sa dezactivezi controlul tractiunii

Cele mai multe sisteme de control al tractiunii pot reduce puterea motorului sau aplica frana ca raspuns la rotire in gol. Pe timp de iarna este recomandata activarea acestor sisteme deoarece ele sunt mult mai capabile decat majoritatea oamenilor de a mentine tractiunea si a pastra vehiculul pe drum. Sunt insa si situatii in care reducerea puterii poate impiedica progresul: atunci cand esti blocat in zapada sau incerci sa pleci de pe loc de pe o portiune alunecoasa. Numai atunci aceste sisteme vor trebui dezactivate temporar.

 

3 thoughts on “4 mituri legate de condusul pe timp de iarna demontate”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s