LINIA DE RALIU – tehnica de pilotaj pt. 1

Linia de raliu este traseul folosit de pilot pentru abordarea virajelor in cea mai rapida modalitate posibila. Folosind tot spatial disponibil pe traseu masinile pot merge intr-o linie mai dreapta si deci se pot deplasa mai rapid inainte de atingerea limitelor de aderenta. Determinarea celei mai bune linii este o tehnica esentiala  atat pe traseu cat si la evenimente.

Este important de retinut faptul ca foarte rar exista o linie perfecta pentru orice viraj, in toate circumstantele. Linia depinde de caracteristicile masinii, de strategia de abordare a virajelor si de conditiile de drum.

Odata ce ruta optima pentru un viraj a fost determinata se va negocia curba in cea mai rapida cale posibila. Pentru asta este necesar sa iti cunosti masina, sa stii traseul si sa fii capabil de o combinatie de tehnici de control al masinii.

Virajul are urmatoarele componente:

  1. Zona de accelerare
  2. Zona de tranzitie a pedalelor
  3. Zona de franare
  4. Zona de schimbare a vitezelor
  5. Punctul de intrare
  6. Zona de acceleratie neutra (sau Trail Braking)
  7. Apex
  8. Acceleratia post-apex
  9. Zona de putere maxima

Zona de accelerare

Pentru a obtine cei mai buni timpi este essential ca in drept sa accelerezi sau franezi absolut tot timpul orice moment propice pentru accelerare pierdut inseamna secunde pierdute pe traseu. Accelereaza la maxim pana in zona de franare si foloseste puterea maxima pana in ultimul moment.

Tranzitia pedalelor

Inainte de a incepe franarea este un moment incepand de cand ridici piciorul de pe acceleratie si calci frana. Tehnica de franare cu stangul este o tehnica ce poate reduce acest timp la un minimum.

Zona de franare

Cat de eficienta este franarea in masina ta? In cat timp reduci viteza de la 100km/h-20km/h? Cum se comporta masina cu rotile din fata blocate? Cat de curajos te simti? Toti acestia sunt factori care determina punctul de franare. Este rational sa franezi mai devreme cand te inveti cu masina si traseul si sa scurtezi progresiv distanta de franare pe masura ce capeti experienta.

Este essential sa finalizezi franarea sau sa franezi cat de mult posibil inainte de a intra in curba, desi o apasare usoara a pedalei la intrare ajuta la reducerea subvirajului si da o intrare mai buna (trail braking). Frana prag (threshold braking) este tehnica necesara in aceasta situatie.

Nu aborda virajul daca vreuna dintre roti a pierdut aderenta.

Franeaza puternic la punctul determinat folosind frana prag – atentie – una sau mai multe roti se pot bloca din cauza transferului de greutate frontal, dar la mersul in drept acest fapt nu va fi in detrimental timpului pe traseu. Asigura-te ca ai eliberat pedala de frana sau ca ai redus franarea la minimum inainte de intrare. Pe masura ce inveti traseul si anvelopele se incing vei putea amana punctul de franare.

Schimbarea vitezelor

Inainte de a intra in viraj va fi necesar sa subselectezi. Regula de aur este sa selectezi o treapta care iti va permite sa accelerezi efficient la iesire. Tehnica heel-to-toe este esentiala in acest caz, deoarece iti permite sa franezi sis a subselectezi simultan, evitand socurile pe transmisie care pot dezechilibra masina din cauza transferurilor de mase nedorite.

Punctul de intrare

Pentru a lua linia correct este essential sa intri in punctul correct. Daca intarzii intrarea vei rata apex-ul, daca grabesti intrarea va trebui sa strangi trasa in central virajului. Prinzand punctul correct te pozitionezi pentru o linie buna. Retineti insa ca apex-ul poate fi mai departe de curba pe care o puteti vedea la momentul intrarii , de aceea este necesar sa stiti traseul si pozitionarea apex-ului inainte de a conduce la capacitate maxima.

La intrare foloseste o volanatie fina si progresiva – virajul perfect implica strangerea unghiului pana in apex si eliberarea volanului gradual. Daca ai nevoie sa maresti unghiul sau sa corectezi volanatia in timpul virajului dupa punctul de intrare cel mai probabil ai gresit linia.

2 thoughts on “LINIA DE RALIU – tehnica de pilotaj pt. 1”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s