APEX

Apex-ul este punctul cel mai apropiat de interiorul curbei, insa determinarea lui ridica dificultati. La atingerea Apex-ului pilotul ar trebui sa poata reduce volanatia si mari acceleratia.

Sunt 2 tipuri de apex: apex-ul geometric si apex-ul modern. Sunt multiple strategii de abordare a virajelor:

  • Pastrarea vitezei in viraj
  • Minimizarea unghiului de vira
  • Aplicand puterea devreme

 

Apex-ul geometric – pastrarea vitezei si minimizarea unghiuluis de viraj

Pentru a pastra puterea maxima intr-un viraj trebuie sa iei ruta care largeste arcul virajului, minimizand forta de viraj si eliberand aderenta necesara pentru pastrarea vitezei. Aceasta ruta tinde sa foloseasca apex-ul geometric – linia clasica de raliu. Are avantajele de a diminua impactul viraelor in cea mai eficienta modalitate, mentine inertia, maximizeaza economia de combustibil, de a reduce sansele de sub si supraviraj si de a fi o tehnica blanda cu anvelopele, insa probabil ca nu va obtine cel mai bun timp pe traseu. s

Apex-ul modern – aplicarea puterii de dinainte

Pastrarea puterii in timpul virajul nu este cea mai rapida modalitate de abordare a unui traseu. Daca virajul duce in drept, poate fi mai indicat sa virezi tarziu, sa indrepti masina devreme si sa aplici puterea pentru o iesire cu viteza maxima. Aceasta linie este considerata cea mai buna strategie de pilotaj – cu o viteza de intrare mai mica decat viteza de iesire. Cantitatea de aderenta disponibila este factorul determinant cu privire la cat de mult poti amana franarea si virajul.

Desi solicita anvelopele intens si nu este cea mai rapida cale intr-o masina cu putere mica, linia moderna de raliu maximizeaza sansa iesirii in drept din viraj, permite franarea tarzie, permite puterii sa fie aplicata anticipat, mareste sansele unei ture rapide intr-o masina puternica si este utila in abordarea virajelor.

Este foarte comun pentru piloti sa vireze prea devreme din cauza emotiilor in abordarea virajului. Apex-ul este de regula in afara portiunii vizibile de la punctul de intrare, sau pur si simplu mai departe de curba decat te-ai astepta. Diferenta este data de experienta si cunoasterea drumului.

One thought on “APEX”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s