Linia de raliu pt.2

Vom contiuna cu urmatoarele portiuni ale virajului, un tip specific de curba si cum trebuie el abordat si cateva note generale de incheiere. Deci, cum spuneam: 

Zona de acceleratie neutra

Cea mai mare provocare pentru rezervele de aderenta a cauciucurilor este intre punctul de intrare in apex. Este essential sa nu pui sarcini suplimentare pe anvelope prin accelerare sau franare, factorul important fiind ca masina sa ramana intr-o stare neutral pana dupa apex. Sub si supra-virajele iau nastere in acest punct.

Apex

La atingerea apexului poti taia curba usor – in timpul virajului masa este transferata la rotile exterioare, acestea fiind responsabile pentru aderenta, plasarea rotilor interioare pe pietris nu ar trebui sa ridice probleme.

Zona de accelerare post-apex

Dupa abordarea apex-ului trebuie sa reduci volanatia – in timp ce accelerezi progresiv pana la puterea maxima. Punctul in care poti aplica puterea maxima depinde de masina. Unele masini vor putea atinge viteza de top chiar si imediat dupa apex in functie de severitatea virajului.

Pozitia urmatorului viraj

Inainte de iesirea din viraj va trebui sa fii pregatit pentru abordarea urmatorului sis a pozitionezi masina astfel incat sa poti folosi trasa corecta.

Alegerea liniei adecvate depinde si de pozitia si de directia urmatorului viraj. De exemplu, luand primul viraj la dreapta: daca urmatorul viraj este stangaci va trebui sa te deplasezi pan ape partea dreapta a drumului, rezultand un apex tarziu si o linie mai lenta si mai stransa. Daca virajul urmator este tot pe partea dreapta, un arc mai rapid si mai larg poate fi folosit.

Acele de par

Acele de par sunt curbe cu raza de 180 de grade. In aceste curbe apex-ul este la aproximativ ¾ din portiunea de parcurs in jurul curbei. La jumatatea virajului masina trebuie sa fie pozitionata exact pe centrul drumului.

Toata informatia din acest articol depinde de stilul personal de pilotaj si de masina folosita. Indiferent care este aceasta este essential de retinut ca nu se poate folosi toata puterea ei altcumva decat in linie dreapta  – de notat insa ca la o masina cu putere mai mica acceleratia poate fi mentinuta mult mai aproape de punctul de apex.

Virajl perfect este rarisim deoarece necesita cunoasterea traseului si a masinii si foarte multa practica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s