Trail braking – tehnica avansata de pilotaj

Odata ce stapanesti linia de raliu si toate stadiile unui viraj este momentul sa faci un pas in fata cu trail braking. Tehnica presupune franarea mai tarzie si mentinuta pana in prima faza a virajului inainte de apex. Aceasta poate ajuta la imbunatatirea timpilor dar aduce masina mai aproape de limita aderentei.

Stapananind tehnica trail brakingului continuu este imperios necesara pentru tehnicile de derapaj controlat cu ajutorul franei. Tehnica este una dintre cele mai folosite in raliu deoarece permite pilotului sa intre si sa iasa din viraj cu acceleratia la maxim.

Trail braking este util in urmatoarele situatii

  • Daca ai intarziat franarea accidental si trebuie sa reduce viteza pentru a aborda virajul
  • Daca ai o masina predispusa la subviraj
  • Daca ti-ai perfectionat linia si abordarea virajelor si vrei sa iti imbunatatesti timpii pe traseu.

Daca ai intrat intr-un viraj cu viteza prea mare sit e temi ca nu vei putea ramane pe drum va trebui sa iti amintesti totusi sa folosesti cat mai putina frana cu putinta in timpul virajului efectiv. Foloseste exact atat de multa frana cat ai absoluta nevoie – vei avea astfel reserve de aderenta care vor fi utile pentru a te tine pe traseu in timpul virajului. ATENTIE: aceasta este o tehnica de redresare si va trebui tratata ca atare! Nu o lasa sa devina un obicei!

Daca masina are o tendinta naturala de a subvira, ciupirea franei in viraj va genera un transfer de mase frontal ce poate oferi aderenta suplimentara la rotile din fata. Uneori poate oferi posibilitatea de intrare mai rapida in viraj, dar rata de success depinde de setarile masinii.

Odata ce stapanesti virajele trail braking devine o metoda optima de a-ti imbunatati timpii pe traseu. Folosind aceasta tehnica la viteze mari este important sa imi amintesti ca majoritatea franarii trebuie sa aiba loc in linie dreapta. Totusi, pentru a obtine si ultimul strop de performanta din masina poti amana putin punctul de franare si folosi frana in viraj inainte de apex. Inainte de intrare elibereaza pedala de frana progresiv pana la eliberarea completa – la apex – si accelereaza.

Atentie: unele masini – in mod special cele cu dispozitie spre supravira lift-off (la transferul de masa frontal generat de ridicarea piciorului de pe pedala de acceleratie) nu reactioneaza bine la aceasta tehnica, deoarece mai multa aderenta este disponibila la puntea fata dand riscul ca spatele sa derapeze.

Pentru a fi realizata correct, pilotul trebui sa aiba un simt excellent al masinii si al comportamentului acesteia pentru a putea tine efortul de franare in limite foarte stranse. Franarea excesiva poate duce la subviraj brutal sau la blocarea rotilor din spate – ducand la supraviraj, in functie de masina.

2 thoughts on “Trail braking – tehnica avansata de pilotaj”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s