TIPS AND TRICKS PENTRU CONDUSUL PE CEATA (2)

Completam micul nostru ghid cu alte cateva sfaturi:

Cand vine vorba de condus pe ceata, avem senzatia ca nu o spunem de suficiente ori: reduceti viteza! Stim, nu este exact nota cu care v-am obisnuit, dar, de data aceasta, prevederea este mai importanta. Adaptati viteza in functie de vizibilitatea disponibila, pentru a putea opri masina in orice moment. Conform datelor oferite de Politia Romana, in conditiile unui carosabil uscat (evident, nu este cazul aici – in cel mai bun caz, pe ceata, carosabilul va fi umed), la 30 km/h, distanta de franare este de aproximativ 15 metri – sau altfel spus, 3 lungimi de masina, crescand la 43 metri (!) la o viteza de 60km/h.

Verificati reglarea farurilor. Ideal, ar trebui sa va lase senzatia ca incercati sa va luminati degetele de la picioare.

Mare grija trebuie sa aveti la dezaburirea parbrizului si a lunetei. Poate parea un sfat evident, dar nu are niciun rost sa ne facem singuri viata mai grea.

Verificati toate oglinzile mai des decat o faceti in mod normal. Cu cat stiti mai bine ce fac ceilalti participanti la trafic, cu atat mai bine. Semnalizati orice manevra, pentru a-i informa si a va proteja de surprize neplacute.

Nu presupuneti ca daca voi nu mergeti mai repede, altii nu o pot face. Diferente de perceptie si reactie pot aparea la acelasi sofer, de la o zi la alta, cu atat mai mult la soferi diferiti. Folositi banda 1 de fiecare data cand se poate.

In situatiile extreme, de vizibilitate foarte redusa, atunci cand viteza scade sub 20 km/h, aprindeti avariile. Uneori apar situatii in care vizibilitatea scade sub 10 metri si nu aveti unde opri. Nu e deloc o idee rea sa deschideti geamul pentru a auzi ce se intampla. De asemenea, ideal ar fi sa incercati sa calcati marcajul existent, chiar cu riscul de a face pana.

In ultimul rand, nu va sfiiti sa trageti pe dreapta, in zonele in care oprirea este permisa, atunci cand simtiti ca nu puteti stapani situatia.

One thought on “TIPS AND TRICKS PENTRU CONDUSUL PE CEATA (2)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s