Formula 1 – incotro?

Cred ca a venit momentul. Putem trage aer in piept si sa ne relaxam, sa privim in urma la sezonul inca fumegand. Formula 1 ne-a adus un 2014 tensionat, plin de drama, depasiri spectaculoase, rasturnari de situatie, circuite noi, ploaie, cauciuc ars, accidente si iar tensiune…

S-o luam voiniceste de la cap. Duelul ce a tinut capul de afis intreg sezonul a fost pasionant si teribil de strans. Revirimentul lui Lewis Hamilton, plecand de la climaxul accidentului de la Spa nu a fost doar un galop de sanatate, ci a oferit senzatia unui castigator indreptatit.

Nu pot ignora nici lupta taurilor rosii si nici decizia lui Seb Vettel de a pleca la Ferrari. Sau rivalitatea ce a mocnit la foc mic din cadrul celor de la Mc Laren, finalizata abia saptamana trecuta prin pastrarea celui pe care Michi Alexandrescu insista sa il numeasca “Jason” Button. Asadar – drama: checked.

Multi dintre noi vor ramane bantuiti de imaginea accidentului stupid suferit de Bianchi. Mai mult chiar de impresia puternica lasata de fantasticul loc 9 obtinut la Monaco. Lacrimi: checked!

Depasiri, ploaie, surpriza: checked, checked, checked.

 

Si totusi?

 

Pot spune linistit ca undeva, ceva incepe sa se piarda. Studiile FIA arata ca Formula 1 nu mai castiga fani in randul tinerilor. Mai mult, incepe sa aibe tot mai mult parfum de nisa.

Cum am ajuns aici? Noi credem ca exista cateva explicatii…

 

Pilotii.

Avem cateva figuri remarcabile: Alonso, Vettel, Hamilton, Raikonnen, ce pot oferi oricarui petrolhead emotie la kilogram. Niciunul dintre ei nu are, insa, material de legenda. Din viata pilotului de formula 1 a disparut… epicul. Par tot mai mult niste produse ultra-tehnicizate ale brandingului de top. In fapt, incep sa semene din ce in ce mai mult cu masinile pe care le conduc. Plecand pe linia asta, nu vrem sa ne imaginam cum ar arata un pilot al unei echipe romanesti…

Vettel si compania, oricat de galonati ar fi, nu suporta comparatie langa o pleiada de genul Mansell, Piquet, Prost, Senna… sau Schumacher, Hakkinen si micii Hill si Villeneuve.

Bottom line: nu transpira suficient!

 

Masinile.

Toti stim bancul cu pisica lui Schumacher. Ce se aude astazi pe circuite seamana cu o crampa musculara a amintitei pisici. Da sunt rapide, da sunt niste minuni ale tehnicii. Dar atat. In plus, legatura dintre masinile de strada si cele de formula unu a ramas strict  la nivelul numarului de roti. Schimbarile si evolutia masinilor au dus la o evolutie a pilotului de formula 1 catre vatmanul de tramvai. Unul cu casca, cel putin.

 

Regulile.

2014 a semanat izbitor cu sezonul castigat de Brown GP, cand schimbarea regulilor a dus la detasarea unui constructor atat de mult incat sa aibe propria competitie. Toate incercarile de a readuce spectacolul si epicul pe circuit s-au infundat catre un vag trivial. Tot ce vrem – mai multa viteza, mai multa transpiratie, mai multa emotie! Pentru ca, in cele din urma, emotia lipseste.

 

Speram ca sezonul viitor ne va reapropria de Formula 1 pe care o iubim cu totii…

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s