Pretul petrolului – o scurta analiza

De ceva vreme incoace, toti suntem cu ochii lipiti de pretul carburantului la pompe. Explicatiile pentru scaderea dramatica din ultimele 2 saptamani le-am primit deja – evolutia pretului petrolului la nivel global.
Am incercat sa arunc un ochi pe evolutia istorica a petrolului, pentru a extrage o estimare a pretului in perioada urmatoare. Graficele de mai jos, curate, fara indicatori si medii mobile, spun cateva lucruri foarte simple:oil decade
1. Primul grafic arata evolutia pretului pe ultimii 10 ani. Este evident ca in toata aceasta perioada, de fiecare data cand cotatia a scazut pana catre pragul de 80 de puncte (cu o zona de rezistenta apropiata, la 85), a revenit pe crestere. Pragul a fost testat cu succes 5 ori in perioada analizata si abia a 6-a oara a fost spart, cu succes. Analiza tehnica, instrument de analiza a graficelor pe pietele financiare, spune ca orice prag de suport spart tinde sa devina prag de rezistenta. Altfel spus, odata ce se trece sub un anumit nivel psihologic, acel nivel va fi relevant si in viitor.oil 3M
2. Al doilea grafic este un zoom pe evolutia ultimelor 3 luni. Ce sare in ochi, este ca:
a) Scaderea este momentan oprita
b) Nivelul tranzactiilor, evidentiat in imaginea de mijloc, a crescut fantastic de mult.
Aceasi analiza tehnica spune ca acesta este un punct de consolidare. Intensificarea tranzactiilor arata ca acest punct ar putea deveni un nou prag de suport. De asemenea, cresterea volumului inseamna si nervozitate in piata. La fel si orice miscare violenta a pretului.

Inainte de a trage orice concluzie, as vrea sa atrag atentia asupra faptului ca vorbim de o analiza sumara, facuta pe o cotatie atipica, ce nu se supune intotdeauna analizei tehnice, fiind dependenta in mult mai mare masura de factori ce tin de geopolitica, evenimente naturale si nu numai. In plus, trebuie subliniat ca cotatia petrolului nu este legata direct de evolutia preturilor la pompa.
Acum concluziile:
– Scaderea s-a consumat; in contextul actual politico-economic (scuzati va rog limbajul inlemnit), scaderi sub contextul actual sunt improbabile. Cu toate acestea ce vedem acum este doar un moment integrat intr-o miscare ce tinde sa devina istorica. Mai mult de atat, exista in ring un proverb a carui forta au simtit-o multi – nu incerca sa prinzi un cutit in cadere!
– In viitorul apropiat (maxim 3 luni), cotatia petrolului se va apropia din nou de bariera de 80 de puncte. Trendul pe termen mediu se va stabili in functie de ce se va intampla atunci.
Bottom line: nu as merge pana la a va spune sa inramati bonul de la benzinarie. Dar este evident un moment in care sa umplem si rezervorul de carburant, nu doar cel de lichid de parbriz!

One thought on “Pretul petrolului – o scurta analiza”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s