5 lucruri care ma irita la condusul pe DN1

Am privilegiul de a face drumuri frecvente pe DN1A ceea ce pe langa faptul ca mi-a clarificat unele diferente dintre soferii de B si cei de PH, mi-a si furnizat nenumarate momente de amuzament si furie pura.  Dintre cele mai iritante 5 lucruri care se petrec pe DN1 se numara: 1. Soferii care merg in acelasi ritm cu tine. Mai ales atunci cand iti cauti individualitatea sau te grabesti.  De ce?  Ok,  pai sa spunem ca in localitate toti merg mai mult sau mai putin omogen.  In afara localitatii, insa, vitezele oscileaza intre 80 si 180. Sa mearga in acelasi ritm cu tine nu inseamna sa te ia de paravan,  ci sa te depaseasca,  sa puna frana,  sa te lase sa il depasesti…  Si intrevine dilema (in localitate): daca stau in spatele lui,  destul de aproape,  s-ar putea sa nu fie bine.  Daca il depasesc s-ar putea sa depasesc limitarea.  Daca il depasesc si apoi franez ca sa ma tin in limita de viteza va ajunge in spatele meu si va avea aceiasi dilema…

  1. “vitejiile”  din b2 Care sunt de 2 feluri: depasiri in drept si gonaci insistenti. Depasirile in drept: sa ne imaginam urmatorul scenariu (n slow motion)  eu vin din spate, inante de Tancabesti cu 110. Gheorghe se hotaraste ca vrea si el sa depaseasca masina din fata lui si nu mai poate astepta aproximativ 6 secunde.  Gheorghe merge cu 80. Eu trebuie sa franez si sa ii permit un moment de vitejie,  pentru ca modelul asta de sofer se infige la depasiri numai in drept. Gonaci insistenti: Mi se intampla si mie,  recunosc.  Ma grabesc/am alt ritm,  dau de adormitul din b2 si il stresez un pic (in functie de grosimea obrazului)  pana se da la o parte si imi pot continua drumul.  Insa.  Insa sunt specimene care vin lansati,  dau semnale,  se opresc la 2 cm in spatele tau in timpul in care apuci doar sa te uiti in oglinda si apoi inapoi la drum. Sunt momente in care nu poti schimba banda instantaneu (credeti sau nu,  asa sunt toate,  de aceea sunt montate urechi cu oglinzi masinilor),  iar tu ai putea avea toata bunavointa din lume, insa nu si timpul sa o aplici.

  2. Sunt soferi care folosesc toata latimea drumului pentru un viraj Si trist e ca o fac si cand e aglomerat si cand au masina in paralel,  s. a. m. d.  E riscant sa treci pe langa ei,  e si mai riscant sa fii nefericitul care este in paralel cu ei. Si e si mai riscant sa fii pur si simplu pe drum,  sa-ti vezi de treaba ta si cand colo sa te trezesti cu in exemplar din acesta in fata pentru ca a taiat atat de rau curba incat nu a mai stiut pe ce banda e si a zis ca una dintre ele e ok oricum.  Suntem sufocati de soferi mediocri si nu stiu care este cura pentru asta.

  3. “Neatentii” Astia sunt baietii aia minunati care orice ar fi iti stau la unghiul mort. Sau in paralel cu tine.  Chiar daca dai semnal.  Chiar daca ai obstacol in banda. Si mai sunt baietii aia minunati care au obstacol,  dau semnal,  tu in banda cealalta franezi si le faci semn sa intre ca sa le castigi timp si ei se uita contrariati la tine si iti mai si ureaza de sarbatori.

  4. “Inadaptatii” Ok,  am inteles.  E ceata opaca/polei/ploaie torentiala/o palma de zapada pe sosea,  2-3 ne pornm avariile si mergem in limita bunului simt si treci TU cu BMWul tau pe langa noi asa de repede incat ne ia putin sa procesam. Condusul sportiv nu este despre cine are cea mai scumpa masina sau cine poate sa mearga mai repede (nici condusul sportiv)  ci despre cine poate sa mearga mai TEHNIC.  Fortandu-ti limita ta si pe a masinii tu reprezinti un pericol.  In plus,  condusul pe drumul public este un parteneriat intra soferi.  Iti place cand te avertizeaza cineva in privinta radarului?  Tu faci opusul. Poate ca limita ta soferistica este de 4 ori mai sus decat a celorlalti.  Insa gandeste-te si la cel care merge in spatele tau si are o limita mai mica pe drum ud.  Macar punea o avarie,  ceva.

One thought on “5 lucruri care ma irita la condusul pe DN1”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s