Premiile EuroNCAP pe 2014 au fost afisate

Anul 2014 a fost un an saracacios in premii pentru siguranta, doar doua sisteme avansate fiind premiate.

Primul este BMW cu sistemul de franare de urgenta autonom “Pedestrian Warning”.
Este un sistem care atentioneaza soferul in cazul pericolului iminent de coliziune cu un pieton. Sistemul este controlat prin camera din partea de jos a oglinzii retrovizoare. Atentionarea este activa de la viteza de 10km/h pana la 60 km/h, pregatind simultan franele pentru un raspuns mai prompt in cazul in care soferul franeaza. Ca ultim rezort, masina va aplica frana autonom inainte de coliziune in cazul in care soferul nu reactioneaza la atentionare.
BMW au cuantificat ca 20-30% din accidentele urbane au ca victime pietoni si ca 10% din aceste accidente vor putea fi prevenite cu sistemul de franare autonom.

Cel de-al doilea este Opel cu sistemul de monitorizare a unghiului mort “SBSA – Side Blind Spot Alert”.
Este o tehnologie destinata sa ajute la prevenirea situatiilor periculoase si a coliziunilor cu alte vehicule la schimbarea benzii. Senzorii ultrasonici scaneaza aria laterala si diagonala din partea din spate a masinii.
La viteze de 140 km/h sistemul va atentiona soferul printr-un martor in oglinda retrovizoare laterala, iar daca soferul foloseste semnalizarea martorul va incepe sa bipaie. (Este mai trist ca unii soferi nu folosesc nici retrovizoarea, nici semnalizarea…)
Sistemul functioneaza simultan pe ambele parti ale masinii, in aproape toate conditiile meteo si detecteaza orice vehicul – inclusiv motocicletele.
Cei de la Opel au cuantificat ca aproximativ 10% dintre accidente au loc intre masini care se deplaseaza in aceeasi directie, iar SBSA are potentialul de a ajuta la evitarea a 10% dintre aceste accidente.

Desi nu foarte bogat in sisteme medaliate pentru siguranta si eficienta, anul trecut a adus o imbunatatire – sau focalizare a unui sistem deja implementat – franarea autonoma prin radar si un sistem nou e tip lane-assist.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s