SUBVIRAJUL

Atingerea limitelor de aderenta intr-un viraj poate duce la subvira. Subvirajul apare atunci cand puntea fata pierde aderenta, deplasarea fiind continuata in drept in ciuda unghiului de bracare al rotilor. Din exterior pare ca soferul nu a bracat rotile suficient. Subvirajul inseamna pierderea vitezei si a traseului optim, deci nu este o modalitate rapida de abordare a unui viraj.

Subvirajul poate fi descompus in 4 etape:

  1. Masina intra in curba indreptandu-se spre apex
  2. Atinge apexul dar masina largheaza
  3. In ciuda maririi unghiului de bracaj, masina continua in drept
  4. Masina iese de pe drum din cauza subvirajului

Subvira este de regula un rezultat al urmatoarelor actiuni: Accelerarea in curba, frana in curba, intrarea prea rapida in viraj, conditii de tractiune minima in viraj (gheata).

Cu toate acestea subvira este o stare relativ stabila pentru masina, de aceea multe masini au o tendinta subviratoare din fabrica.

Factorii implicati in subvira sunt de 2 tipuri: activi si pasivi. Factorii pasivi sunt distributia greutatii, setarile suspensiei si sasiului, tipul cauciucurilor, uzura si presiunea.  Factorii activi sunt viteza de viraj, acceleratia, franarea, actiunile pe volan si transferele de masa.

Sunt trei simptome usor identificabile ale subvirei:

  1. Volanatia usoara
  2. Deraparea in exteriorul virajlui
  3. Sunete de la cauciucurile din fata

Recuperarea din subvira

Pentru a corecta subvira trebuie sa iei in considerare de ce ai depasit limita de aderenta pe puntea fata.

Accelerarea in viraj

Aderenta disponibila la rotile din fata este folosita in cantitati egale pentru accelerare si viraj. Asta inseamna ca pe masura ce accelerezi aderenta disponibila pentru viraj se micsoreaza, iar reducand oricare dintre aceste sarcini suplimentare va corecta subvirajul.

Aceasta este cea mai usor de corectat forma de subvira deoarece o reducere usoara in puterea aplicata va elibera mai multa aderenta, beneficiand si de transferul de mase frontal. O corectura fina a unghiului de vira te va aduce la loc pe traseu.

In masinile cu tractiune spate, din cauza divizarii fortelor de viraj si accelerare pe axuri diferite, subvira este un eveniment rar dar nu improbabil. O tendinta subviratoare poate fi artificial indusa masinilor pentru siguranta, dat fiind faptul ca tractiunea spate tinde sa supravireze atunci cand se accelereaza agresiv in timpul virajului.

Franarea in timpul virajului

La franare cea mai mare parte a efortului este concentrata pe rotile din fata din cauza transfeului de greutate frontal. Franarea concomitenta cu bracajul rotilor conduce la o combinatie de forte laterale si lonigtudinale pe cauciucuri ce pot duce la ruperea aderentei. Se corecteaza prin indreptarea rotilor atunci cand este posibil sau reducand efortul de franare, eliberand astfel o rezerva de aderenta pentru virare.

Intrarea prea rapida in viraj

Daca ai intrat cu viteza prea mare in viraj si observi tendinta masinii de a merge in drept, solutia este sa ciupesti frana. Strategia va functiona numai daca ai totusi o rezerva de aderenta disponibila pentru a realiza transferul de greutate si a mari nivelul de aderenta artificial. Totusi se poate ca subvira sa nu fie controlabila, de aceea se recomanda sa abordezi virajul cu viteza adecvata si sa franezi intotdeauna inaintea virajului, in drept.

Conditii de drum cu aderenta redusa

In conditii de drum neaderent cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti adaptezi viteza la conditii. In situatia data nu se poate face nimic pentru a corecta greseala.

Pentru a preveni subvira este esential sa nu bruschezi comenzile, sa nu intri cu viteza prea mare in viraj sau sa accelerezi brutal in timpul virajului si sa nu franezi in timpul virajului.

One thought on “SUBVIRAJUL”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s