7 mituri despre consumul de carburant

Cu toata scaderea preturilor la pompa, cred ca putem fi toti de acord ca niciodata combustibilul nu va fi suficient de ieftin. Cel putin nu pentru motoarele cu ardere interna. Am auzit fel si fel de “retete”pentru economii de consum (care implica totusi folosirea masinii din dotare). Iata si cateva mituri false:

1. Masina mica = consum mic

Adevarul este ca mecanica in general, si mai ales motoarele, au evoluat. Injectia directa de benzina/motorina, sisteme de start/stop nu mai sunt noutati. Hibridele si-au imbunatatit si ele performantele, la fel si motoarele turbo. Chiar si cauciucurile au fost imbunatatite pentru o rezistenta mai mica la rulare, iar despre aerodinamica… Pentru 2014, mai mult de 50% dintre cele mai eficiente 10 masini (excluzand electricele si pug-in-urile hibride) sunt de clasa medie sau mare.

2. Consumi mai mult la pornire decat la relanti

99% dintre masinile nascute in mileniul nostru (mai ales cele cu injectie) pornesc eficient. Mai ales atunci cand sunt calde. In functie de marimea motorului, la relanti se consuma intre 1 si 2.5 litri de carburant pe ora. Calculele arata ca pentru orice oprire mai lunga de 30 de secunde, este mai eficient sa oprim motorul. Nu trebuie pierdut din vedere, insa, ca pornirile prea frecvente vor scurta viata demarorului, asa ca te rog, nu abuza.

3. Motorul trebuie incalzit inainte de a conduce, mai ales iarna

In toate cartile tehnice al caror scris este inca lizibil, se recomanda sa nu fortezi motorul pana nu ajunge la temperatura optima. Nicaieri nu scrie sa il lasi sa mearga in gol, dimpotriva – cel mai bun mod de a il incalzi este ruland.

4. Transmisia manuala este intotdeauna mai eficienta decat una automata

Cred ca daca am ajuns la punctul in care mr. Clarkson sa recomande automatele, in favoarea manualelor, putem spune ca au invatat sa le faca, nu? Eficiente, economice, fiabile. Dar nu trebuie sa ma crezi pe mine pe cuvant – uite un site unde poti compara consumurile pt producatori care ofera ambele optiuni.

5. Pe masura ce automobilul imbatraneste, creste consumul

Testele efectuate de EPA (Agentia Americana de Protectie a Mediului) arata ca o masina intretinuta corect isi va pastra eficienta pentru mai multi ani – practic isi va imbunatati consumul vreme de cativa ani de la fabricatie. Mai mult, masinile de 10-15 ani intretinute corect au pierderi nesemnificative la capitolul consum.

6. Schimbarea filtrului de aer reduce consumul

Partial corect – doar pentru masinile cu carburator. Pentru toate celelalte, insa, nu. Computerul de bord calculeaza si ajusteaza automat ratia de combustibil/aer la nivelul necesar. Altfel spus, schimbarea unui filtru murdar de aer nu va reduce consumul, dar va aduce o imbunatatire a performantelor motorului.

7. Carburantul cu cifra octanica mare aduce consum mai mic

La fel – partial corect. Daca ai un Veyron. Sau poate o Scania. Daca sub pedala ta nu stau macar vreo 800 de cai, uita. Diferenta de carburant o vei irosi mergand inca 15 centimetri pana la pompa cu carburantul cu cifra octanica mare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s