Ghidul incepatorului in off-road:  tehnici pe scurt, ce sa ai tot timpul in masina etc

Stim ca probabil ar fi trebuit sa incepem sectiunea cu acest articol insa nici acum nu e tarziu. Asadar pentru inceput sa trecem in revista cativa termeni de specialitate:

Miscarea rotii: este distanta maxima verticala pe care o roata se poate misca. Cu cat este mai mare cu atat suspensia este mai capabila si mai buna pentru aderenta. Ampatamentul este distanta longitudinala dintre roti. Diferentialul blocabil activat face toate rotile sa se miste cu aceeasi viteza (in mod normal fiecare roata are o viteza diferita pentru a compensa pierderea de putere pe teren denivelat) folosita pentru a scoate masina din noroi/zapada. Unghiul de inclinare: unghiul maxim de inclinare in care masina poate urca sau cobori fara a atinge cu corpul sau suspensia. 4×4 high:  mod de condus in care se folosesc treptele de viteza de drum si predominant supraselectarea. 4×4 low:  mod de condus care foloseste subselectarea pentru a obtine mai mult cuplu la roti si limita viteza maxima. In ceea ce priveste bagajele, trebuie sa ai tot timpul:

 • Franghie de remorcare (atentie la indicele de greutate – trebuie sa depaseasca greutatea masinii incarcate)
 • Cauciuc de rezerva, cric, cheie si compresor portabil
 • Set de prim ajutor
 • Extinctor
 • REZERVORUL PLIN
 • Canistre cu combustibil
 • Canistre cu apa pentru radiator
 • Carlig de remorcare montat
 • Lopata
 • Dispozitiv de comunicare radio (se recomanda sa nu mergi singur, sunt deasemenea portiuni unde telefonul mobil poate pierde semnal)
 • Cutit (pentru radacini si alte obstacole sensibile)
 • Covoare de interior din cauciuc (cricul poate fi greu de scos din noroi, masina poate cadea de pe cric daca acesta nu are suprafata aderenta cu solul, etc)

Tips and tricks pentru diverse tipuri de teren: Pe nisip: Tractiunea are de suferit pe nisip, de aceea inertia este extrem de importanta : nu incetini decat daca ai nevoie imperioasa si daca simti ca te afunzi vireaza stanga-dreapta pentru a evita sa ramai blocat. Deasemenea in majoritatea situatiilor se recomanda sa dezumfli cauciucurile pana pe la 1,5 bar deoarece suprafata de contact devine mai lata. Insa este extrem de important sa le umfli la loc INAINTE de a reveni pe asfalt. Pe noroi: De retinut ca alunecarile pe noroi sunt incontrolabile, sunt posibile si lateral si sunt foarte riscante. Principiile condusului pe nisip se aplica si la noroi: pastreaza inertia, daca simti ca te blochezi vireaza stanga-dreapta si nu modifica nivelul de acceleratie pentru ca asta va garanta blocarea. Daca te-ai blocat, in primul rand da-te jos din masina si vezi care e situatia. Incearca sa creezi balans alternand intre treapta I si R la rotatii foarte reduse. Nu uita: precautia si siguranta trebuie sa fie pe primul loc! Si fa tot posibilul sa nu pleci la drum fara un prieten intr-un alt vehicul 4×4 care sa te poata remorca, nu se stie niciodata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s