Pretul benzinei / cotatia petrolului… contra noastra!

Intr-un post de la sfarsitul anului am incercat o prognoza pentru cursul petrolului. Astazi, pot spune/scrie linistit ca a fost o estimare proasta. Cotatia a stabilit noi minime, ajungand acum la 50.82 USD/baril (cotatia de la New York, NYMEX) – practic o scadere de inca 10% fata de inceputul anului. Mai mult, o scadere care se poate foarte bine sa nu se fi terminat.
oil

As vrea sa ne oprim, insa, asupra altui aspect. Ideea ce m-a impins sa scriu postarea cu pricina a fost ca era exact momentul sa facem plinul, pentru ca s-ar putea sa nu ne mai intalnim cu asa preturi la pompa. Toti ne amintim cu ochii umezi cum de craciun benzina scazuse pana la 5 lei/litru. Petrom-ul dintre Potigrafu si Pucheni vindea astazi aceeasi benzina cu 5.40 lei, respectiv o crestere de 8% a pretului.

Nu ar fi rau daca ne-am concentra un pic asupra factorilor ce influenteaza pretul la pompa:

  1. Taxe si TVA – evident, au ramas neschimbate, nu au nicio influenta asupra pretului pe termen scurt;
  2. Costuri de rafinare, transport, vanzare, etc – la fel, sunt aceleasi – indraznesc sa presupun ca nu au avut loc cresteri substantiale de salarii pentru petrolisti;
  3. Pretul titeiului – am vazut mai sus, s-a depreciat cu 10%
  4. Marja de profit a geambasului – imi pare rau, dar nu se poate numi altfel
  5. Cursul RON/USD – aici lucrurile se complica un pic: cresterea dolarului scade din profiturile benzinarilor; o scurta privire aruncata perechii leu/dolar arata ca de la inceputul anului, dolarul s-a apreciat cu 3.20%.ron usd

Mai mult de atat, orice mare importator/exportator isi poate asigura independenta de cursul valutar prin operatiuni de hedging, prin care practic isi blocheaza cursul la un nivel considerat acceptabil. In cazul de fata, acel curs ar trebui sa fie cel la care se calculeaza acciza. Si daca nu o fac, pierderile (din profit!) pe care le inregistreaza, le sunt pe deplin meritate.

Bottom-line: toti vanzatorii de carburant au inregistrat in ultimele 2 luni profituri suplimentare, incorecte prin faptul ca sunt provenite din fluctuatiile pietelor concomitent si marirea marjelor de profit. Acum, mai mult ca sigur la un moment dat se va lasa cu amenzi venite de la Consiliul Concurentei, ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) si, de ce nu, de la ANRM (cei cu resursele minerale). O sa spuneti ca sunt paranoic, dar mie imi suna a parteneriat: benzinarii fac un profit nemeritat, statul mai jupoaie niste bani… Ghiciti de unde! Toate astea imi cauzeaza la coloana, pe cuvant!

Vreau o Tesla pentru fiecare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s