SUPRAVIRAJUL pentru fiecare tip de masina – ce il cauzeaza?

Fiecare tip de masina: tractiune fata/spate, motor fata/central are un anumit tip de centru de greutate si reactioneaza diferit la inputurile soferului. Astfel, unele modele sunt mai predispuse spre supravira pe cand altele au o tendinta accentuat subviratoare. In continuare vom descrie fiecare tip de masina cu fiecare dintre tendintele sale si vom explica in parte care sunt greselile cele mai mari pe care le poti face la volanul unor astfel de masini. Ca de exemplu:

  1. TRACTIUNE SPATE – principalul beneficiu la masinile cu tractiune spate este impartirea sarcinilor intre cele doua axuri: axul fata vireaza si axul spate accelereaza, ceea ce le face de regula mai echilibrate, insa in functie de pozitionarea motorului supravirajul poate aparea din diferite motive.

1.a) Tractiune spate MOTOR FRONTAL:

Cauzele si posibilitatea de supraviraj sunt urmatoarele:

MARI daca ai intrat in curba cu viteza prea mare sau ai accelerat prea devreme sau prea agresiv.

MEDII la ridicarea acceleratiei si franare.

In masinile cu motor pe fata greutatea este de regula pe puntea frontala, generand deci un nivel mai mare de aderenta naturala in fata (folositoare pentru viraj si frana). Insa spatele mai usor prin comparatie are un nivel mai mic de aderenta naturala care duce la supravira in mod special la accelerare, acesta fiind motivul pentru care unele masini cu cilindree mare au anvelope mai late pe puntea spate.

Desi acceleratia trimite masa in partea de spate a vehiculului, in timpul virajului aderenta disponibila pentru accelerare este mult mai mica, iar pentru un transfer de greutate este nevoie de aderenta. Accelerarea brutala poate duce la rotirea in gol a unei roti de pe puntea spate ceea ce va reduce dramatic aderenta si duce la supraviraj.

1.b) Tractiune spate, MOTOR SPATE

Sansele de supravira sunt:

MARI la intrarea in viraj prea rapid, ridicarea piciorului de pe acceleratie si franare, si

MEDII la accelerarea prea devreme sau prea agresiv.

Masinile cu tractiune si motor spate au greutatea dispusa la rotile puntii spate, ceea ce duce la aderenta naturala marita, iar supravirajul nu ar trebui sa reprezinte o problema. Insa legea inertiei spune ca obiectele cu masa mai mare au inertie mai mare si schimba directia mai greu la viteza, spatele avand deci inertie mai mare decat fata este in mai mare risc de a supravira in cazul franarii sau ridicarii aceleratiei in viraj. Supravira la masinile cu motor central are motive similare insa de regula sunt mai bine echilibrate.

  1. TRACTIUNE FATA (motor fata)

Sansele de supravira sunt:

MARI la ridicarea piciorului de pe acceleratie si franare in viraj,

MICI la accelerarea prea devreme sau prea agresiva

Si sanse mai degraba de SUBVIRA la abordarea virajului cu vieza prea mare.

Vehiculele cu tractiune fata sunt mai predispuse la supraviraj. Daca scoatem din discutiile toate tehnologiile asistive si  setarile subviratoare, obtinem o masina supraviratoare din cauza spatelui mai usor. De regula este posibil sa accelerezi dintr-o astfel de supravira folosindu-te de transferul de mase pe spate pentru a mari aderenta. Masinile cu traciune fata sunt de regula dispuse la supravira din cauza ridicarii piciorului de pe acceleratie din cauza combinatiei transferului de greutate fata cu spatele usor.

  1. TRACTIUNEA INTEGRALA

Posibilitatea de supravira in 4×4 este:

MEDIE-RIDICATA la accelerarea prea rapid sau prea agresiv si

MEDIE la abordarea virajului cu viteza prea mare, ridicarea piciorului de pe acceleratie sau franare.

Masinile cu tractiune integrala pot supravira la fel de agresiv ca masinile cu tractiune spate, insa multumita fortelor impartite pe toate cele 4 roti riscul de supravira din cauza ca ai exagerat cu pedala de acceleratie este considerabil mai mic.

Insa desi sunt mai echilibrate, la vehiculele 4×4 nu lipseste riscul de a derapa.

IN MASINILE DE RALIU si alte masini performante

Acest tip de masini au o tendinta naturala spre supraviraj deoarece sunt gandite pentru a genera aderenta marita la puntea frontala (pentru abordarea virajelor la viteze mari) si putere mare (de regula la puntea spate) ceea ce inseamna ca pierderea de tractiune se va intampla prima oara in spate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s